Kimúlt az MSZP ellenfél-figyelő hálózata

Vágólapra másolva!
Életképtelennek bizonyult a szocialisták vezetőinek őszi ötlete: azt javasolták, megyei embereik figyeljék, majd jelentsék a pártközpontnak a fideszesek törvénytelenségeit. Mint kiderült, azóta semmilyen jelentés nem futott be. Vagy nem történt semmi, vagy nem tudják bizonyítani a tisztogatást - magyarázzák az okokat az MSZP helyi irányítói.
Vágólapra másolva!

Miközben októberben úgy fogalmazott az [origo]-nak Nyakó István, hogy "a hálózat lassan összeáll", úgy néz ki, eredményes megfigyelések helyett kimúlt a kormányfő őszi ötlete. Gyurcsány tavaly szeptemberben, a szocialista párt tapolcai frakcióülésén azt kérte, hogy az MSZP megyei vezetői jelöljenek ki olyan embereket, akik figyelik, végrehajt-e valamilyen törvénytelenséget a Fidesz.

Gyurcsány felszólítása után több megyei vezető is közölte, folyamatban van a megfigyelők kijelölése, mára azonban kiderült, nem tudják teljesíteni a kérést. A kormányfő akkor azt a feladatot adta, hogy helyben dolgozzák fel a szélsőjobboldali megnyilvánulásokat és az esetleges fideszes tisztogatásokat, s minderről készítsenek tájékoztatót, majd küldjék be a pártközpontba.

"További energiát nem fejtek ki ez ügyben" - közölte Tokár István, az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnökhelyettese. Mint a politikus elmondta, bár "mindennaposak" a politikai alapú személycserékről szóló pletykák a különböző közintézményekben, nem könnyű ezeket bizonyítani, szerinte a sértettek inkább beletörődnek sorsukba, mint hogy lépnének. "Nem küldtünk be semmit a pártközpontba. Részemről befejeztem" - mondta Tokár, aki októberben még úgy fogalmazott, hogy témánként és földrajzilag is több embert jelölnek ki a feladatra.

Inkább megoldják helyben

Botka László csongrádi elnök sem tud arról, hogy bármit beküldtek volna a fővárosi pártközpontba, pedig azt állította, hogy a fideszes többségűvé vált megyei közgyűlés sok intézménynél tisztogatott. "Sajtótájékoztatón hívtuk fel ezekre a figyelmet" - közölte Szeged polgármestere, hogy ők milyen módszert választottak a történtek feldolgozására.

Szintén inkább a nyilvánossághoz fordultak Tolnában, ahonnan nem küldtek be semmilyen jelentést a központba az elmúlt fél évben, közölte Právics József megyei elnök. A Magyar Gárda náluk is tevékenykedik, de, mint mondta, tisztogatásokról nem tudnak.

"Mi sem készítettünk ilyen jelentést" - reagált Pünkösd Márton, Somogy megyei alelnök. A miértre több okot is mondott: náluk "nagykoalícióban" működik együtt az MSZP a Fidesszel, ráadásul nem voltak tisztogatások. Másrészt "ezeket a problémákat helyben kell megoldani" mondta a somogyi szocialisták egyik vezetője.

Nyakó István, az MSZP szóvivője elismerte a kudarcot, ha nem is használta ezt a kifejezést. "Meg kell erősítsem. Ebben a formában nem működik a dolog" - mondta, majd hozzátette: a korábbi elképzeléseknek megfelelő jelentések nem érkeztek a pártközpontba. Híreket kapnak innen-onnan, de a tervezett formában a hálózat nem állt össze - fogalmazott.