Minősítést veszíthet több MSZP-tagozat

Vágólapra másolva!
Több MSZP-tagozattól megvonhatják az országos minősítést az MSZP szombati választmányi ülésén. Bár ez nem jelenti a tagozatok megszűnését, jogaik szűkülnek. Elveszítheti országos minősítését a társadalompolitikai tagozat is, amely korábban többször bírálta a kormányt és reformjait.
Vágólapra másolva!

Több tagozat is elveszítheti országos minősítését, ha így dönt az erről szóló előterjesztés alapján az MSZP választmánya ez évi első ülésén, szombaton - tudta meg az MTI, amely péntek este számolt be arról, hogy az MSZP társadalompolitikai tagozata országos minősítésének megvonását javasolja a választmány, a platformok, az elnökség és a tagozatok képviselőiből álló testület. A minősítés elvesztése a társadalompolitikai tagozatot, és több más tagozatot is érinthet.

Bár az országos minősítés megvonása nem jelenti azt, hogy a tagozat ne működhetne tovább, azonban jogai csökkennek. A választmány ülésén ugyanis így nem teljes jogú, azaz szavazati joggal rendelkező tagként vennének részt, hanem csak meghívottként. Egy országos tagozatnak emellett joga van igénybe venni a párt infrastruktúráját és részt vehet más országos párttestület munkájában is.

A 2005 elején alakult társadalompolitikai tagozat korábban többször kritizálta a kormányt, az MSZP-t. A tagozat egyet nem értését fejezte ki többek között a megszorításokkal, az egészségügyi reformmal kapcsolatban. A szerveződés vezetője jelenleg Gráner Gyula, a tagozat munkájába párton kívüliként bekapcsolódott Gazsó Ferenc szociológus is.

A minősítést egyébként azért vonhatják meg, mert egy - korábban nem létező - szabály szerint a tagozatoknak január 31-ig kell a minősítést elvégezni, az érintett szervezetek viszont többszöri felszólításra sem reagáltak az ügyben illetékes testület megkeresésére.