Megvonták a tagságot a volt kisgazda minisztertől

Vágólapra másolva!
Megvonta a győri önkormányzat közigazgatási bizottságának külső tagságát Szabó János volt kisgazda minisztertől a közgyűlés csütörtök késő estig tartó ülésén. A volt minisztert rasszista kijelentései miatt a politikából való távozásra szólították fel.
Vágólapra másolva!

A Szabó János ügy azt követően robbant ki, hogy a Kisalföld keddi számában nyilvánosságra hozta: Szabó János üdvözli a Magyar Gárdát, amelynek jelenléte szerinte visszatartó erejű a "cigánybűnözéssel" szemben. Erről a politikus-ügyvéd a győri önkormányzat közigazgatási bizottságának külső tagjaként beszélt a testület múlt heti ülésén - írta a lap a tanácskozás jegyzőkönyvére hivatkozva, amely birtokába került.

A Fidesz győri elnöksége lemondásra szólította külsős tagsági posztjáról Szabó Jánost, a Magyar Demokrata Fórum győri szervezete és elnöksége pedig nyilatkozatban határolódott el szélsőséges kijelentéseitől. A kisebbségi ombudsman még kedden azt közölte a távirati irodával, hogy vizsgálatot indít Szabó Jánosnak a Magyar Gárdára és a cigány kisebbségre vonatkozó kijelentésével kapcsolatban.

A külsős bizottsági tag ügyét nyílt ülésen tárgyalták az érintett beleegyezésével, az érintett ügye körülményeinek tisztázását kérte a testülettől.

Szabó János 1990-ben a Független Kisgazdapárt jelöltjeként szerzett országgyűlési mandátumot, a földművelésügyi miniszteri tisztséget 1993-1994-ben töltötte be. A 2006-os országgyűlési választásokon nem párttagként a Magyar Demokrata Fórum színeiben indult a győri 2-es számú választókerületben és a választások második fordulója előtt visszalépett a fideszes Szakács Imre javára.