Vágólapra másolva!
Kormányőrökkel üríttette ki az Országos Választási Bizottság (OVB) ülését a testület elnöke kedden este, miután a megjelent hallgatók szóváltásba keveredtek a tagokkal. Az ülésen több tucat komolytalannak minősíthető kezdeményezést utasítottak el.
Vágólapra másolva!

A kéttucatnyi érdeklődő a felszólítás után távozott, ám többen közülük "szégyen-gyalázatnak" és "kabarénak" nevezték a testület eljárását. A vita azt követően alakult ki, hogy a megjelentek többször beleszóltak a testület vitájába, valamint többen azt sérelmezték, hogy az OVB egyik tagja álláspontja kifejtése közben szendvicset evett.

A megzavart ülésen olyan kérdéseket utasítottak el, mint: egyetért-e azzal, hogy a tojás előbb volt-e, mint a tyúk; az egyik ismert televíziós személyiség legyen a kormányfő; egy híres énekesnő legyen Magyarország királynője, vagy a kormányfő szolgálati kocsi helyett szolgálati rollerral járjon.

A testület egyetlen népszavazási kezdeményezést hitelesített. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési választások egyéni választókerületeit úgy határozzák meg, hogy minden egyes választókerület esetén, a választói névjegyzékben szereplő emberek száma ne térhessen el öt százaléknál nagyobb mértékben az országos átlagtól?" - áll a magánszemély beadványában.

Az OVB továbbá hitelesítette azt a népi kezdeményezést, melyben az olasz kisebbség hivatalos nemzeti kisebbséggé alakulását kérték a jelenlegi 13 kisebbség mellett. Két hónap alatt ezer támogató aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az országgyűlés dönthessen az ügyben.

Morvai Krisztina öt kezdeményezését hatáskör hiányára hivatkozva egyhangúlag elutasította az OVB. A jogásznő az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazás megtartását kezdeményezte.