Teljes hónapra szól az új bérlet

Vágólapra másolva!
A jegypénztáraknál kialakult hosszú sorok miatt a BKV csütörtöktől meghosszabbította a pénztárak nyitva tartását. A jegyeket és bérleteket a nagyobb pénztárakban este fél tízig meg lehet venni. A döntés azt követően született, hogy szerda óta hosszú sorok kígyóznak a jegypénztáraknál, volt olyan vevő, akinek háromnegyed órán keresztül kellett sorba állnia. A jegypénztárosok is egyre nehezebben bírják a rájuk szakadt munkát, azt mondják, annyi a dolguk, hogy vécére se tudnak kimenni.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután a BKV bejelentette, hogy a pénztáraknál kialakult hosszú sorok miatt mától január 10-ig valamennyi metrópénztár, a felszíni pénztárak közül a Moszkva téri, a Móricz Zsigmond körtéri, a Kőbánya-Kispesti, az Etele téri, a Városház téri, a Rákoskeresztúr autóbusz végállomásnál található, a Kossuth Lajos téri (XIX. kerület), a Bosnyák téri, valamint a hűvösvölgyi nyitva tartását meghosszabbítja. A jegypénztárakban 20 óra helyett 21 óra 30 percig lehet megvásárolni a bérletszelvényeket. Szintén meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek a nagyobb HÉV-pénztárak is.

A döntés azt követően született, hogy szerda óta hosszú sorok kígyóznak a jegypénztáraknál. "Mindig ide jártam, de életemben nem láttam ekkora sort" - mondta az [origo]-nak csütörtök délelőtt egy asszony, aki a Móricz Zsigmond körtéren várakozott a BKV jegypénztáránál. A kígyózó sorban legtöbben már 15-20 perce ácsorogtak, de az egyik pénztártól távozó asszony azt mondta, hogy ő háromnegyed órát várt.

A nyugdíjas nő a pénztárosnak is panaszt tett, azt kérdezte, hogy miért nem nyitnak ki több ablakot, miért csak kettő üzemel. Mire a pénztáros azt felelte, hogy csak ketten vannak, és annyi a dolguk, hogy még vécére se tudnak elmenni. A sorban álldogálva szinte mindenki morgolódott. "Ezt nem vártam volna Ferikétől" - mondta egy középkorú férfi az [origo]-nak.

A hosszú sorokat részben az okozza, hogy a legtöbben hónap elején veszik meg a bérleteiket, de a kiszolgálást az is jelentősen lassítja, hogy 2008-tól újfajta bérleteket vezettek be, emelkedtek az árak is, és erről nem mindenki tud.

Többen a megszokott módon januári bérletet kérnek, mire a pénztáros kénytelen mindenkinek elmondani az új rendszer lényegét. "Felejtsük már el a havi bérletet!" - mondta ingerülten a sokadik értetlenkedő vevő után a Móriczon dolgozó pénztáros.


2008 januárjától megszűntek az egy naptári hónapra érvényes bérletek, helyettük 30, illetve 31 naposak vannak, vagyis aki például ma vált bérletet, január 3-tól február 2-ig érvényes szelvényt kap. A teljes áru, egy hónapon keresztül érvényes bérlet ára 8250 forintra emelkedett.

A Móriczon sorban állók szerint a BKV felkészülhetett volna jobban erre a rohamra, már csak azért is, mert például aki az ünnepek előtt akarta volna előre megvenni a januári bérletet, annak azt mondták, hogy a szelvények még nem jöttek ki a nyomdából, tehát számítani lehetett rá, hogy mindenki január első napjaiban veszi meg őket.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) közleményben szólította fel a BKV vezérigazgatóját, hogy a tavaly decemberi és a tavalyi éves bérletek érvényességét hosszabbítsa meg január 8-ig és nyittassa ki az összes pénztárablakot. A VEKE szerint már most kiderült, hogy indokolatlanul szüntették meg a havi bérletet, hiszen így is mindenki hónap elején veszi meg a bérletet. A 30 napos szelvényt viszont ki kell töltenie a pénztárosnak, és ez is időt vesz igénybe, ez is hozzájárul a soha nem látott sorokhoz - áll az egyesület közleményében.