Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint az oktatásra kellene koncentrálni és az emberek hozzáállásának megváltoztatására, hogy több legyen az önbizalmuk. Ettől lenne 2008-ban jobb hely a világ. A kormányfő ezt Davosban nyilatkozta a YouTube körkérdésére.
Vágólapra másolva!

"Mi az az egy dolog, amit Ön szerint az országoknak, a vállalatoknak vagy az egyéneknek tenniük kell ahhoz, hogy a világ 2008-ban egy jobb hely legyen?" - ezt a kérdést tette fel a YouTube a Davosi Világgazdasági Fórum résztvevőinek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közölte, szerinte az oktatás a legfontosabb dolog. "Ha csak egy dolgot mondhatok, akkor talán a legfontosabb dolog, amire koncentrálni kellene, az az oktatás, és meg kellene próbálni megváltoztatni az emberek általános hozzáállását, hogy több legyen az önbizalmunk, hogy meg tudjuk változtatni önmagunkat és a nemzetünket" - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Davosban többek között az azeri földgázt Európába továbbító Nabucco gázvezeték tervéről és azeri gáz európai eladásának lehetőségéről tárgyalt Ilham Aliyev azeri köztársasági elnökkel. Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta: az alpesi országban zajló világgazdasági fórum helyszínén azeri kezdeményezésre létrejött szerda esti megbeszélésen szó volt a Nabucco csővezeték megépítésével kapcsolatos tervről és arról, "hogyan lehetne azeri gázt európai eladásra felhasználni", illetve, hogy ezzel kapcsolatban létrejöhet-e valamilyen együttműködés a Mol és az azeri nemzeti olajtársaság között.

A szóvivő szerint azeri részről felvetették, hogy szívesen vásárolnának magyar élelmiszeripari technológiát. Emellett az - elsősorban a nyersanyageladásokból befolyó bevételeknek köszönhetően - évi 20 százalék körüli gazdasági növekedést produkáló Azerbajdzsánban hatalmas fejlesztések folynak, és van rá lehetőség, hogy a beruházásokban magyar építőipari cégek is részt vegyenek - mondta Daróczi. A kormányszóvivő megemlítette, hogy Aliyev elnök február közepén Magyarországra látogat.

Gyurcsány Ferenc előzőleg háromnegyed órás kötetlen eszmecserét folytatott Rupert Murdoch médiamágnással. A kormányszóvivő közlése szerint a találkozón "semmilyen értelemben nem volt szó Rupert Murdoch üzleti terveiről".

A miniszterelnök az esti fogadáson szót váltott többek között Sali Berisha albán kormányfővel, Tony Blairrel, a nemzetközi közösség közel-keleti megbízottjával, volt brit kormányfővel, Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszterrel és több nemzetközi nagyvállalat vezetőjével.

Csütörtökön pedig Joaquín Almuniával, az Európai Bizottság pénzügyi biztosával tárgyal a kormányfő.