Nem fizet az olcsó lámpás diszkó

Vágólapra másolva!
Inkasszót rendeltek el és feljelentettek egy pályázati csaláson ért kiskunhalasi szórakozóhelyet az illetékesek. A Disco Magic Kft. szabálytalanul használta fel az EU-pénzeket.
Vágólapra másolva!

Inkasszót rendelt el a Disco Magic Kft. ellen a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Amennyiben a Mag Zrt. intézkedése eredménytelen lesz, az NFÜ pert indít az uniós támogatást szabálytalanul felhasználó cég ellen. A visszafizetés határideje december 29. volt.

A kiskunhalasi társaság 24 millió 735 ezer forintnyi vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el egy két évvel ezelőtti pályázaton versenyképességének erősítéséhez, új fény- és hangtechnikai berendezések vásárlására. Az NFÜ októberében indított vizsgálatot egyrészt a sajtóban megjelent híradások, másrészt a cég beszámolási kötelezettségének elmulasztása miatt.

A helyszíni ellenőrzés során kiderült, hogy bár a cég számlával igazolt, tételes elszámolást nyújtott be az NFÜ-nek, az abban feltüntetettnél jóval gyengébb minőségű és alacsonyabb árú eszközöket szerzett be. Miután a vizsgálat nemcsak szabálytalanságokat állapított meg, hanem bűncselekményekre utaló jeleket is felfedett, az NFÜ feljelentést tett a VPOP-nál.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közleményében utal arra, hogy 2007 első három negyedévében az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) magyarországi irodájának 46 olyan, 10 ezer euró feletti esetet jelentett, amelyeknél szabálytalanságot vizsgált. Ebből 29-nél szabálytalanságot állapítottak meg, 13-nál nem találtak szabálytalanságot, 4-nél még folyamatban van a vizsgálat.

Az NFÜ szerint az elkövetett szabálytalanságok egy részében a kedvezményezettek már pályázatuk benyújtása előtt megkezdték a projektet, más részében meg sem valósították azt.