Vágólapra másolva!
Beszélni szeretne a Egymásért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal kapcsolatáról Földesi-Szabó László, ezért felmentést kért a titoktartás alól a főigazgatótól. A nyugalmazott rendőrtiszt korábban azt állította, az alapítvány nem csak karitatív célból működött, de részletekről nem beszélt, mert szerinte azzal államtitkot sértene.
Vágólapra másolva!

Felmentést kért titoktartási kötelezettsége alól a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójától Földesi-Szabó László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumának elnöke. A társaival együtt milliárdos áfa- és vámcsalással gyanúsított Földesi-Szabó csütörtökön jelentette be, hogy a saját, az alapítvány és az azt támogató cégcsoport nevének tisztázása érdekében felfedné, milyen kapcsolatban voltak a nemzetbiztonsággal.

Az egykori rendőrtiszt múlt héten, az alapítvány és a hivatal kapcsolatát vizsgáló parlamenti bizottság előtt azt mondta, a szervezet alapításának ötlete Nagy Lajos vezérőrnagytól, az NBH korábbi, 2006. áprilisában elhunyt főigazgatójától származott. Azt állította, az alapítvány létrehozásának célja nem csak a karitatív tevékenység volt, de nem árulta el, hogy pontosan milyen céllal működtek: "a megalakulás mélységes tartalmáról nem tudok nyilatkozni" - mondta, arra hivatkozva, hogy állam- és szolgálati titok köti. Korábban az NBH több fórumon is tagadta, hogy az alapítvány a szolgálat fedőszerve lenne.

Az NBH illetékese az [origo] érdeklődésére azt közölte, Laborc Sándor főigazgató még nem kapta meg Földesi-Szabó levelét, ezért egyelőre nem kívánja kommentálni a bejelentést.

A kuratórium tagjai e mellett csütörtökön feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen a Fővárosi Főügyészségen, mert szerintük az ellenük folyó eljárás kimeríti a zaklatás fogalmát. Földesi-Szabó azt is bejelentette, hogy az alapítvány kuratóriuma elfogadta a pénzügyi beszámolóját. Ebből szerinte kiderül, hogy megvan az a 900 millió forint, amit a hatóságok nem találtak az alapítvány zárolt számláin, és amelynek eltüntetésével a kuratóriumi elnököt gyanúsítják.