Ellátatlan betegséget látnak a közelmúlt tragédiái mögött

Vágólapra másolva!
Statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre az elmúlt évben történt öngyilkosságok és erőszakos bűncselekmények számáról. A Magyar Pszichiátriai Társaság vezetősége mégis azt feltételezi, hogy az utóbbi időben több olyan bűncselekmény történt, amelyet nem megfelelően kezelt betegek követtek el.
Vágólapra másolva!

Súlyos, kezeletlen depresszió állhatott az utóbbi időben történt több erőszakos bűncselekmény hátterében és ez, a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetősége szerint, összefüggésbe hozható a pszichiátriák közelmúltban történt leépítésével, átalakításával. A szakmai társaság több olyan bűncselekményt gyűjtött össze, amelyek hátterében súlyos depresszió állhatott.

Szerintük ilyen volt például az a rátóti eset, amikor egy asszony lányával és anyjával, majd saját magával is végezett. A pszichiáterek szerint a legsúlyosabb depresszióra utal, amikor valaki azon túl, hogy végezni akar magával, azt látja az egyetlen kiútnak a kilátástalan helyzetből, ha szeretteivel is végez. Szintén súlyos depressziós lehetett az a férfi, aki a hétvégén Szekszárdon akasztotta fel magát. A lakásban megtalálták a férfi fiát is, szintén felakasztva.

"Tele vannak a pszichiátriai osztályok, csak azokat tudjuk felvenni, akiket nagyon muszáj" - mondta az [origo]-nak Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Bár statisztikák még nem állnak rendelkezésre, hogy az öngyilkosságok és az erőszakos bűncselekmények száma nőtt-e az utóbbi időben, de a Magyar Pszichiátriai Társaság szerint a konkrét esetek ellátatlan pszichiátriai betegekre utalhatnak.

A szakmai szervezet hibás döntésnek tartja az Országos Pszichitriai és Neurológiai Intézet bezárását, a pszichiáterek szerint - az ígéretekkel ellentétben - az ott kezelt betegek további kezelését nem minden esetben sikerült rendezni. "Az átvett osztályokról és ágyakról szóló ígéretekből gyakorlatilag alig valami, a megtartott szakmai teamekről szóló ígéretekből pedig semmi nem valósult meg" - áll a társaság állásfoglalásában.

A társaság elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy panaszaikkal levélben fordultak már több minisztériumhoz és a miniszterelnökhöz is, de érdemi választ nem kaptak, annyit mondtak nekik, hogy foglalkoznak a problémával.