Háromszor temették el a kihasznált nőt

Vágólapra másolva!
N. Editet háromszor temették el. A 28 éves, kétgyermekes császártöltési nő az első kórházi zárójelentés szerint kiszáradás miatt halt meg, csaknem két évvel később azonban kiderült: gyilkosság áldozata lett. Holttestét sírgyalázók is próbálták kiásni - a gyanú szerint mindezek mögött egy M. Róbert nevű férfi áll, akit a halott nő családja barátként és nagylelkű biztosítási ügynökként ismert. Az [origo] riportja rossz társaságról, félelemről és egy 34 milliós biztosításról.
Vágólapra másolva!

"Tudom, hol a sírja, háromszor temettem el" - mutatta az utat a császártöltési temetőben N. Edit sírja felé Oroszi Zsolt, aki a temetéseknél segédkezik. "Egyszer, amikor kiásták, egyszer, amikor a rendőrség nézte meg, és akkor is, amikor legutóbb exhumálták" - tette hozzá. A hóval félig eltakart síron egyszerű fejfa áll, megfagyott koszorúk lógnak rajta, a virágok között egy nagy "Merry Christmas" feliratú dísz látszik.

A Bács-Kiskun megyei Császártöltésen 2006-ban temették el először a 28 évesen meghalt nőt, akinek sírját egy évvel később két férfi meggyalázta. A rendőrségnek mindketten azt vallották, a megbízójuk érzelmi kötődés miatt akart hajmintát szerezni a sírból. A nyomozás utóbb kiderítette: a fiatal nőt meggyilkolták. Az üggyel összefüggésben őrizetbe vettek egy bajai férfit, akit - csaknem két évvel N. Edit halála után - előre kitervelt, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölési kísérlettel gyanúsítanak. A rendőrség kiemelten kezeli a kérdést: a megyei rendőrfőkapitányság bűnügyi osztálya foglalkozik vele, ügyészi felügyelet alatt.

Kiszáradás vagy epilepszia

"Róberttel 2005-ben találkoztam először, eljött vele a lányom látogatóba. Munkatársként mutatta be, azt mondta róla, biztosítónál üzletkötő. A kislányom is üzletkötő akart lenni. Ennyi volt az egész" - számolt be a gyanúsított M. Róbertről az elhunyt nő apja. A császártöltési férfi szerint barátságos embernek tűnt. Legközelebb a szegedi kórházban látta őt, ahová N. Editet ájulás, összeesés után vitték be 2006 novemberében. Az orvosok epilepsziára gyanakodtak, a nő apja azonban ezt nem akarta elhinni.

Fotó: Vanik Zoltán
Fényképek őrzik az emlékét

Az epilepsziában nem hitt N. Edit anyja sem, akivel két-három éve Baján lakott a lánya. "Valami gyógyszerezés okozta biztosan, sosem volt epilepsziás" - vélte. N. Edit néhány napos kórházi kezelés után jobban lett, és ragaszkodott hozzá, hogy hazavigyék. Nem jött azonban rendbe, de "azt mondta, ne vigyél kórházba, hívjál háziorvost" - mondta az asszony. Az anya szerint a lánya nagyon félt valamitől, nem érezte magát biztonságban a kórházakban, de "nem merte megmondani, mi a probléma". N. Edit végül a kiskunhalasi kórházba került, ahol november 23-án meghalt. A halál oka - így mondták a rokonoknak a kórházban - kiszáradás.

Kötvényeket csináltak

M. Róbert többször meglátogatta N. Editet a szegedi kórházban. Az anya szerint ők ketten együtt dolgoztak, "kötvényeket csináltak". N. Edit nevén - úgy tudja - volt egy életbiztosítás, a férfi segített neki fizetni, sőt akkor is segített, ha a család megszorult anyagilag. A nő apja egy 34 milliót érő biztosításról tud, azt azonban nem tudta megmondani, ez kinek a nevére szólt.

Fotó: Vanik Zoltán
Az apa nem hitte el, hogy epilepsziás lett volna a lánya

N. Edit - már betegen - arra kérte az édesanyját, "ha meg akarja csinálni a Robi a biztosítási papírokat, akkor járuljon hozzá a nevében". A férfi többek között N. Edit betegségéről kért orvosi papírokat, és több helyen, többször megjelent különböző iratokért. "Nem mutatta ki ez az ember, hogy hátsó szándéka van" - mondta az anya, aki sokáig nem gondolt idegenkezűségre. "Az embernek utólag kell rájönnie, hogy milyen gyalázatos módon bántak el vele ezek a mocskok" - jegyezte meg keserűen. Szerinte ugyanis a lánya rossz társaságba keveredett, az utolsó egy évben nem egyszer - nem tudni, hová és kikkel - napokra eltűnt otthonról, ilyenkor kikapcsolta a telefonját is.

Nem sejtettek semmit

Az, hogy mérgezés történt, még nem bizonyosodott be teljesen - mondta az apa -, aki úgy tudja, a rendőrök hónapokkal ezelőtt mintákat küldtek Németországba egy különleges vizsgálatra, eredmény azonban még nincs. M. Róbertet ugyanakkor gyilkossági kísérlettel gyanúsítják. Mihályné Bornemissza Eleonóra, a Bács-Kiskun megyei rendőrség szóvivője nem árult el további részleteket az ügyről, csak annyit mondott: M. Róbert akkor került a nyomozók látókörébe, amikor 2007 tavaszán két férfi megkísérelte kiásni a koporsót a császártöltési temetőből.

Fotó: Vanik Zoltán
Visszatérő helyszín a szomorú történetben

A szülők szerint M. Róbert sokszor kérdezősködött a fejleményekről, így juthatott a fülébe, hogy többen - köztük az apa és az anya - firtatják a 28 éves nő halálának körülményeit, mert nem hisznek sem az epilepsziáról, sem a kiszáradásról szóló diagnózisban. Néhány nappal később a szülőket a két sírgyalázóról értesítették. N. Edit apja szerint mindez nappal történt, és úgy hallotta, "Róbert is ott volt, csak sikerült meglépnie, amikor jöttek a rendőrök". Mindenesetre a férfi elment az újratemetésre - ő vitte kocsival az elhunyt édesanyját. "Mi nem sejtettünk semmit!" - mondta az asszony, visszaemlékezve a temetésre.

A rendőrség kegyeletsértés miatt a két temetőben tetten ért férfi ellen indított eljárást. Később viszont szakértői vizsgálat céljából exhumálták a holttestet - így bizonyosodott be, hogy idegenkezűség történt. A nyomozás érdekeire hivatkozva a megyei rendőrség nem árult el részleteket arról, hogy lezárult-e és ha igen, akkor milyen eredménnyel a sírt kiásó férfiak ügye, ahogy az állítólagos németországi vizsgálatokról sem közöltek semmit. Az elhunyt nő tizenkét éves fiát egykori élettársa, hétéves kislányát pedig az édesanyja neveli - ő azt mondta, csak abban reménykedik, hogy egyszer kiderül az igazság és megtalálják a bűnöst.