Legyőzte az Auchant az alacsony anyuka

Vágólapra másolva!
Kétmillió forintos bírságot szabtak ki az Auchan Magyarország Kft.-re az egyenlő bánásmód követelményének megsértéséért. A céget egy kisgyerekes anyuka panaszolta be az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, miután elutasították a budaörsi áruházba való jelentkezését, egyebek mellett azért, mert az interjúztató túl alacsonynak találta.
Vágólapra másolva!

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságot (EBH) tavaly márciusban kereste meg egy háromgyerekes asszony, miután az Auchan Magyarország Kft. budaörsi áruháza elutasította jelentkezését az "alkalmazott az önkiszolgáló osztályon, eladó" álláshirdetésre.

A hatóság megállapította, hogy a cég megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor a nőt anyasága és testalkata miatt nem vette fel dolgozni, és ezért kétmillió forintos bírságot szabott ki rá - derül ki a novemberi keltezésű, de csak most nyilvánosságra hozott határozatban.

A panaszos tavaly március 5-én jelentkezett az áruház álláshirdetésére, és három nappal később írta meg a felvételit. Mivel választ nem kapott, felhívta a céget, ahol közölték vele - áll a határozatban -, hogy "mivel a gyermeke kicsi" (a jelentkezéskor a legfiatalabb 9 hónapos volt, a nagyobbak 6 és 9 évesek), ezért meg se nézték a tesztjének az eredményét. Ez nem tántorította el a nőt, újra beadta a jelentkezést, és március 27-én behívták egy személyes beszélgetésre. A cég azért gondolta meg magát, mert közben tisztázódott, hogy teljes munkaidős munkakört is vállalna - tartalmazza a határozat.

A nő szerint a meghallgatáson a legtöbb kérdés a férjére és a gyerekekre vonatkozott, utóbbiak esetében például arra, hogyan tudja megoldani a felügyeletüket. Az EBH által közölt dokumentum szerint szóba került az is, hogy mivel az asszony "alacsony termetű, sovány testalkatú, bírná-e fizikailag az emelgetést". Nem sokkal az interjú után közölték a jelentkezővel, hogy nem veszik fel.

Az Auchan az eljárás során több, időnként egymásnak ellentmondó magyarázatot adott arra, hogy miért utasították el az asszony jelentkezését - derül ki az ügyet összefoglaló iratból. A cég hivatkozott arra, hogy a nő a testalkata miatt fizikailag nem alkalmas erre a munkára, a panaszos azonban kifogásolta, hogy ezt "ránézésre" állapították meg. Ez valóban nem megfelelő módszer, az alkalmasságot ugyanis üzemorvosnak kell megállapítania - emlékeztetett az EBH.

A hatóság nem fogadta el a többi érvet sem a cég részéről: a munkába járás nehézsége és költségei (a nő 40 kilométerre lakik az áruháztól), az éjszakai munkavégzésre vonatkozó szabályok, hipermarketes tapasztalata hiánya. Az EBH közölte, ezeket nem indokolja a munka jellege, és a próbaidő épp arra való, hogy a munkáltató és a munkavállaló megismerhesse "egymás elvárásait, képességeit, a munkavégzés körülményeit".

Az Auchan határozottan tagadta az eljárás során, hogy diszkriminálta volna a nőt. Hivatkozott arra is, hogy a budaörsi áruházban - a tavaly márciusi adatok szerint - 412 nő dolgozik, közülük 221-nek van 18 éven aluli gyereke, azon belül is 25-en vannak, akik egy év alatti gyermeket nevelnek. A hatóság ezt az érvelést sem fogadta el, az esetből pedig levonta azt a tanulságot, hogy "kívánatos lenne, ha a munkáltatók nagyobb figyelmet fordítanának a jelentkezők megfelelő tájékoztatására", mert ennek az eljárásnak a során is kiderült, hogy nem informálták megfelelően az állásra jelentkező asszonyt.