Bírákat és ügyvédeket vertek meg bíróságon

Vágólapra másolva!
Két bírót és egy ügyvédet vertek meg kedden a Pest Megyei Bíróságon. Egy polgári per tárgyalása közben az egyik ügyfél székkel rontott a bíróknak, valamint megtámadta a saját ügyvédjét is. A sérült bírónőt és az ügyvédnőt kórházba szállították. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács kezdeményezi, hogy legalább azokon a bíróságokon, ahol súlyos ügyeket tárgyalnak, legyen állandó rendőri jelenlét.
Vágólapra másolva!

Egy bírónőt egy és egy ügyvédnőt olyan súlyosan bántalmaztak kedden a Pest Megyei Bíróságon, hogy kórházba kellett szállítani őket - közölte az [origo]-val Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Az incidens egy polgári per tárgyalásán történt, ahol az egyik peres fél cselekvőképességének megállapításáról volt szó.

A tárgyalás közben az ügyben érintett 51 éves férfi váratlanul felkapott egy fémlábas széket, és a széklábakkal a tanácselnök bírónő feje felé sújtott. Az események olyan gyorsan történtek, hogy a bírónak nem volt ideje megnyomni a vészjelző gombot - mondta az esetet ismertető Lomnici. Mivel az elnöknő mellett ülő bíró kezével kivédte az ütést, a bírónő csak a vállán, a bíró pedig a kezén sérült meg. A támadó ügyvédje megpróbált a bírók segítségére sietni, a férfi ezt követően a saját védőjére rontott, az ügyvédnőt is megütötte. A nőnek felszakadt a bőr a fején, őt is kórházba kellett szállítani.

A férfit a bírósági rendészek fékezték meg, akiknek a később kiérkező rendőrök is a segítségére siettek. A sérültek közül az ügyvédnőt és a bírónőt szállította el a mentő. A támadást kivédő bíró szintén megsérült, ő saját felelősségére nem ment be a kórházba. Az esetet végignéző harmadik bíró sírógörcsöt kapott, és sokk közeli állapotba került, a fogalmazó pedig az asztal alá menekült. Lomnici elmondta: ha a bíró felé irányuló csapást nem védik ki, annak végzetes következményei is lehettek volna.

A támadót őrizetbe vették. Súlyos büntetésre számíthat, az igazságszolgáltatás képviselőivel szembeni támadások ugyanis súlyos megítélés alá esnek. Az ügyben a vizsgálatot a Központi Nyomozó Ügyészség végzi.

Lomnici az [origo]-nak azt mondta: korábban is előfordultak incidensek a tárgyalótermekben, ilyen súlyosra azonban nem emlékszik. Ritkán bántják a bírókat, inkább az fordult elő, hogy tanúkat támadnak meg a tárgyalóteremben - közölte Lomnici, aki szerint pár éve fordult még elő olyan eset, hogy egy vádlott bilinccsel próbálta fojtogatni a bírót.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke az eset utáni sajtótájékoztatóján azt mondta: az Országos Igazságszolgáltatási Tanács - amelynek szintén Lomnici az elnöke - azt kéri az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól, hogy legalább azokon a bíróságokon, ahol súlyos ügyeket tárgyalnak, legyen állandó rendőri jelenlét. Jelenleg ugyanis rendőrök nem teljesítenek szolgálatot a bíróságokon.