Adósság-görgetés lehet a potyautasok sorsa

Vágólapra másolva!
A kezelés díját nem, de az elmaradt járulékokat január elsejétől behajthatják a potyautasokon, vagyis azokon, akik nem fizetnek társadalombiztosítást. Már az első napon is volt, aki fennakadt az egyik rendelő szűrőjén, ő azt mondta, hogy majd görgeti maga előtt az adósságot, ha valóban megpróbálják behajtani rajta. Az orvosi ellátást mindenki megkapja, a nem fizetők viszont később számíthatnak az APEH megkeresésére.
Vágólapra másolva!

"Én is azok közé tartozom, akiken behajthatják" - mondta egy középkorú férfi, aki nyíltan elismerte, hogy nincs rendben a tb-je, de szerinte ezzel egyáltalán nincs egyedül. A Fehérvári úti rendelő fogászatán várakozó férfi és felesége azt mondták, hogy ha esetleg később számlát kapnak az ellátás költségeiről, akkor hosszú ideig fogják görgetni maguk előtt az adósságot, rögtön befizetni képtelenek lesznek. Arról nem akartak beszélni, hogy a férfi társadalombiztosítása miért nincs rendezve.

Az ellátás költségeit biztosan nem, az elmaradt járulékokat viszont 2008. január 1. után valóban behajthatják azokon, akik nem fizetik a társadalombiztosítást, és nincs az egészségügyi ellátásra jogosító egyéb jogviszonyuk. Ezeknek a betegeknek az adatait január elsejétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) köteles továbbküldeni az APEH-nak. Az APEH pedig vizsgálatot kezdeményezhet és öt évre visszamenőleg behajthatja az elmaradt járulékokat. Január elsejétől valamennyi egészségügyi szolgáltató ellenőrzi a jogviszonyt. Kivételnek számít többek között a mentés, a betegszállítás, és az otthoni szakápolás.

Máris fennakadtak

A frissen életbe lépett változás utáni első munkanapján máris ketten akadtak fenn a Fehérvári úti rendelő szűrőjén - tudtuk meg szerdán az ügyfélszolgálat vezetőjétől. Ez azt jelenti, hogy amikor a betegek regisztráltatták magukat, a számítógép jelezte, hogy valami probléma van a társadalombiztosításukkal. A szakrendelésre ettől függetlenül bekerülhettek és el is látták őket, azonban alá kellett írniuk egy nyomtatványt, mely szerint, ha mégis rendelkeznek érvényes biztosítással, "haladéktalanul felkeresik" az illetékes egészségbiztosítási pénztárat.


A rendelő ügyfélszolgálatának vezetője elmondta, hogy már április óta ellenőrizték az adatokat, és felhívták a figyelmet, ha problémát találtak. A Fehérvári úti rendelőben sokszor jelzett hibát a rendszer nyugdíjasoknál és egyetemistáknál is, ezekben az esetekben valószínűleg csak adminisztrációs hiba állt a háttérben. Szintén gyakran jelzett a rendszer - a nyilvántartás pontatlansága miatt - köztisztviselőknél is. Ezeket a hibákat igyekeztek korrigálni mostanra, amikor a rendszer már élesben működik. Az OEP adatai szerint az ellenőrzés kezdete óta 600 ezer ember jogviszonya rendeződött.

Szintén újítás, hogy 2007 áprilisától a nagykorú eltartottak is csak járulékfizetés ellenében vehetik igénybe az ingyenes egészségügyi ellátást, ha náluk jelez hibát a rendszer, tőlük áprilisig visszamenőleg követelhetik az elmulasztott járulék pótlékkal növelt összegének a megfizetését.

A kezelésért nem kell fizetni

A társadalombiztosítás fizetésének szigorúbb ellenőrzésére azért volt szükség, mert mindeddig 10 millió magyar állampolgár egészségügyi ellátását mindössze 3 millió ember fizette. Tavaly körülbelül félmillióra tették azoknak a számát, akik bár megtehetnék, mégsem fizettek maguk után járulékot. Ebbe a körbe tartoznak például a feketén foglalkoztatottak vagy azok a vállalkozók, akik nem fizetnek maguk után semmilyen járulékot.

Az ellenőrzési kampány meghirdetésekor a kormány még azt tervezte, hogy a kezelések teljes költségét ki kell fizetnie annak, aki után senki nem fizet járulékot. Az alkotmány szerint viszont minden állampolgárnak joga van a legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz, ezért módosult úgy a szigorítás, hogy az elmaradt járulékokat hajtják be a nem fizetőkön.