Nem bíznak a kirendelt ügyvédben a védencek

Vágólapra másolva!
Válságban van és bizalomhiány veszi körül a kirendelt védői rendszert Magyarországon - ezt mutatta ki a Helsinki Bizottság vizsgálata. A szervezet a rendszer átalakítását javasolja. A kirendelt ügyvédekm, sokak szerint pénzt várnak a védencüktől, vagy éppen a rendőrség kezére dolgoznak hatékony védelem helyett - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Válságban van a kirendelt védői rendszer - állítja a Magyar Helsinki Bizottság. Kirendelt védőt azoknak biztosítanak, akiknek büntetőeljárásuk során, bírósági ügyük lefolytatásához nincs elég pénzük saját ügyvédet fogadni. A rendszer azonban nem működik jól, a - korábbi és legfrissebb - vizsgálatok szerint a kirendelt védők jóval kevésbe hatékonyak, mint a felfogadott ügyvédek - írja a Népszabadság, az ORFK egy friss vizsgálatának eredményeire is hivatkozva.

A lap szerint súlyos bizalomhiány áll fenn a kirendelt védőkkel szemben, sokan például úgy vélik: a védők csak akkor fejtenek ki érdemi tevékenységet, ha kapnak pénzt védencüktől. Mások feltételezése szerint a kirendelt védők valójában a rendőrségnek dolgoznak, így leginkább az áll érdekükben, hogy a gyanúsítottakat beismerésre bírják. Egy vizsgálat szerint - amely az ország 14 megyéjével foglalkozott - az első kihallgatáson a kirendelt védők több mint fele mág csak meg sem jelent.

A Magyar Helsinki Bizottság Védtelenül című vizsgálatában javaslatot tesz a rendszer átalakítására. Eszerint változtatni kellene azon, hogy a kirendelt ügyvédek díjazása jóval a piaci árak alatt marad, ráadásul a nyomozati szakaszban a védőt a rendőrség választja ki - amely nem igazán érdekelt a hatékony ügyvédi munkában - írja a Népszabadság. A kirendelésről való döntést a Magyar Helsinki Bizottság szerint el kellene venni a nyomozó hatóságoktól.