Januártól az APEH ellenőrzi az egészségügyi járulék fizetését

Vágólapra másolva!
Év elejétől már az APEH vizsgálja az egészségügyi szolgáltatások jogosulatlan igénybevételét. A beteget továbbra is ellátják ha nem is jogosult a szolgáltatásra, ám a kezelést ezután meg kell térítenie.
Vágólapra másolva!

Január 1-től az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vizsgálja a járulékellenőrzések keretében azt is, ha valaki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint jogosulatlanul vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást.A betegnek továbbra is meg kell kapnia az ellátást akkor is, ha nem szerepel az OEP jogviszony-nyilvántartásában, az ellátás költségét azonban a jövő évtől meg kell téríttetni vele. A szolgáltatók kötelesek tájékoztatást adni a jogviszony hiányáról, az OEP pedig 2008. január 1-től az ilyen betegek adatait átadja az adóhatóságnak.

Ha az APEH saját adatai alapján megállapítja, hogy a magánszemély jogosult az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, értesíti erről az egészségbiztosítási szervet. Ha azonban saját adataiból is az derül ki, hogy jogosulatlanul vette igénybe az egészségügyi szolgáltatást, az APEH megvizsgálja a járulékfizetési kötelezettségét. Abban az esetben, ha kiderül, hogy a magánszemély alkalmazottként lenne jogosult a szolgáltatásra, a járulékfizetési kötelezettséget az APEH a munkáltató részére állapítja meg, míg egyéb esetekben - ha nem alkalmazott, hanem például egyéni vállalkozó vagy alkalmi munkavállaló - a járulékfizetési kötelezettség a magánszemélyt terheli.

Jogviszony-ellenőrzést végeztek április 1-től a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak is. Az OEP az idén 700 ezer értesítést küldött a jogviszonnyal nem rendelkezőknek és adategyeztetést folytatott a bejelentésre kötelezett szervekkel, intézményekkel, foglalkoztatókkal.

Az év elején még több mint 1 millió ember jogviszonya volt tisztázatlan. Az ellenőrzések megkezdése óta mintegy 600 ezer ember jogviszonya rendeződött az OEP rendszerében, majdnem 500 ezer ember esetében azonban továbbra is rendezetlen a jogviszony.