Újévtől lehet korcsolyázni a Velencei-tavon

Vágólapra másolva!
Január elsejétől lehet biztonságosan korcsolyázni a Velencei-tavon, a Balatont fedő jégréteg azonban még mindig túl vékony ahhoz, hogy ráengedjék az embereket. Így is sokan próbálkoznak, és akadt, aki a vízimentőknek köszönheti az életét. A rendőrség azonban hangsúlyozza, nem tudnak ott lenni minden könnyelmű korcsolyázó mellett.
Vágólapra másolva!

Mivel a következő napokban az időjárás-előrejelzések szerint marad a hideg idő, január 1-jén megnyitják az agárdi Pop Strand jégpályáját - mondta el az intézmény főrendezője, Turbók János. Falusi Ferenc Velencei-tavi tófelügyelő tájékoztatása szerint vasárnap a tó több pontján megmérték a jég vastagságát, és azt állapították meg, hogy az eltérő és egyes szakaszokon nem biztonságos. Különösen a nádasok közelében vékony, ahol a környéken tanyázó több tízezer vadliba rendszeresen "kifürdi" a jégtakarót.

Turbók János tájékoztatása szerint a kijelölt területen újév napján, majd a továbbiakban mindaddig, amíg azt a jégtakaró vastagsága megengedi, szombaton és vasárnap kizárólag csak sötétedésig lehet korcsolyázni. Ezeken a napokon fűtött melegedő, illemhely és zeneszó várja nyitástól zárásig a sportolni akarókat. Turbók János hangsúlyozta azonban, hogy a Pop Strand területén is csak a jégpálya nyitva tartása alatt sportoljanak, mert az idő alatt biztosítják csak a szolgáltatásokat.

A Balatont 3-7 centiméteres jégréteg borítja a partjainál, amin még mindig veszélyes közlekedni és korcsolyázni - nyilatkozta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-nek vasárnap. Mint elmondta, folyamatosan járőröznek a part mentén a mentőgyűrűvel, létrával, kötelekkel és csáklyával felszerelt vízirendőrök, de ahhoz nincsenek elegen, hogy minden könnyelmű emberre vigyázzanak.

Többen korcsolyáznak már egyebek mellett Keszthely, Balatonföldvár, Balatonfűzfő térségében, holott a téli sportokhoz kellő biztonságot nyújtó 15 centiméteres jégvastagsághoz még több hideg napra lesz szükség - hangsúlyozta a rendőrkapitány. Emlékeztetett arra, hogy szombaton egy férfi alatt beszakadt a Balaton jege Keszthely partjainál, aki a közelben tartózkodó vízimentőknek köszönhette az életét.