Ingatlanpanamáról is szólnak az újabb olajiratok

Vágólapra másolva!
Újabb, korábban titkosított olajügyi dokumentumokat hozott nyilvánosságra a rendőrség. Ezekből is törölték a személyes adatokat, de azért így is találhatók bennük utalások korrupt tisztviselőkre, gyanús ingatlanügyekre és külföldi bűnöző csoportokra.
Vágólapra másolva!

A rendőrség honlapján legutóbb közzétett hét jelentés, jegyzőkönyv, illetve határozat alapvetően olajügyekkel foglalkozik, de szervezett bűnözői csoportok egyéb bűncselekményeiről is beszámol: nagy kárt okozó csalásról és vesztegetésről egy telekvásárlás kapcsán, adócsalásról, pénzmosásról. Az iratokból törölték a neveket és minden személyes adatot, így nem lehet tudni, konkrétan mely ügyekről van szó.

Az egyik jelentés, amelyből a keltezést is kihúzták, egy ingatlanpanamáról szól. A szövegből kikövetkeztethető, hogy egy önkormányzat által kiírt pályázatra jelentkeztek az olajbűnözéssel összefüggésbe hozott vállalkozók, akik azonban nem rendelkeztek azonban kellő fedezettel az ügylethez, ezért követtek el visszaéléseket.

Vámos, akire számítottak

Egy 1997-es irat az Omega nevű titkos nyomozás befejezéséről szól. Ez egy 2,6 milliárd forintos pénzmosást tárt fel, amelyben orosz szervezett bűnözői csoportok is részt vettek.

Egy másik dokumentumban utalások vannak korrupt tisztviselőkre. Egy a rendőrök által vizsgált cégvezető például kapcsolatban állt egy egykori hivatásos tiszttel (azt nem közölték, melyik szervhez tartozott), akit fegyelmivel távolítottak el, és aki magyar bűnözők mellett oroszokkal és olaszokkal is üzletelt. A jelentés idéz egy telefonbeszélgetésből is, amelynek tárgya szeszcsempészés volt. A beszélgetés során név szerint említettek egy vámost, "akire számítanak a gördülékeny ügyintézésben".

A dokumentumok többségének - a fejlécek szerint - már évek óta lejárt a titkos minősítése. A rendőrség oldalán azonban az is olvasható, hogy a minősített irat minősítésének megszűnése, érvényességi idejének lejárta nem jelenti azt, hogy az iratok teljes tartalma automatikusan nyilvánosságra hozható. Az egyik határozat a novemberben nyilvánosságra hozott iratokkal van összefüggésben.

November közepén húsz dokumentum került fel a police.hu-ra egy 1996-os ügyről, amelyben a Pénzügyminisztérium két vezető tisztségviselőjével, a közigazgatási államtitkárral és az egyik helyettes államtitkárral kapcsolatban felmerülő hivatali visszaélés gyanúját vizsgálták, operatív eszközökkel is, de azt nem találták bizonyítottnak.

80 ezer oldalnyi iratot vizsgálnak át

Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője akkor az MTI-nek azt mondta: folyamatosan teszik fel az internetre azokat az anyagokat, amelyeknek már nem indokolt a titkosítása. Ezek a Nemzeti Nyomozó Iroda, illetve jogelődjének, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának az iratai. Az iratokat a kormány által létrehozott, az olajügyekben keletkezett papírokat vizsgáló bizottság kezdeményezésére vizsgálták felül.

A kormány június végén hozott létre munkacsoportot a mintegy 80 ezer oldalnyi, olajügyekkel foglalkozó anyag vizsgálatára, illetve titkosításának felülvizsgálatára, miután megvertek egy a témával foglalkozó újságírót (a nyomozást nemrég zárták le, megkérdőjelezve az újságíró állításait). A munkacsoportban a Nemzetbiztonsági Hivataltól a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságáig valamennyi titokgazda képviselteti magát. A testületnek december 31-ig volt mandátuma, de hosszabbítást kértek. Az elmúlt hónapokban a Nemzetbiztonsági Hivatal és az Országgyűlés is hozott már nyilvánosságra az olajügyekkel kapcsolatos, korábban titkosított anyagokat.