Több mint egymillióan kérhetnek ingyenes oltást

Vágólapra másolva!
Egyáltalán nem kell fizetnie az influenza elleni oltásért a betegség által leginkább veszélyeztetett 1,3 millió embernek. Országos influenzajárványra január közepén vagy végén lehet számítani.
Vágólapra másolva!

1,3 millió olyan ember van, akinek nemcsak vizitdíjat nem kell fizetnie, de ingyen kaphatja az influenza elleni vakcinát is, és a beadásért sem kérhet tőle pénzt a háziorvos. A kormány ugyanis még októberben döntött arról, hogy a védőoltás beadása térítésmentes azoknak, akik ingyenesen jogosultak az influenza elleni védőoltás oltóanyagára.

Nemcsak a vakcina, hanem az oltás beadása is ingyenes például a szív és érrendszeri betegeknek, a vese-, a cukor- és egyéb anyagcsere betegségben szenvedőknek, továbbá mentességet élveznek a fizetési kötelezettség alól azok, akik közösségekben, például szociális otthonokban élnek, akiket egészségügyi intézményekben tartósan gondoznak és a 60 év felettiek.

Azoknak, akik nem számítanak a járvány szempontjából kifejezetten veszélyeztetettnek, vizitdíjat nem kell fizetniük, viszont az oltóanyag árát és térítési díjat is kérhet tőlük a vakcinát beadó háziorvos. A kormány októberi döntése értelmében azonban az oltóanyag beadásáért nem kérhetnek el tőlük sem nagyobb összeget, mint amennyibe a vakcina kerül.

Jelenleg a legolcsóbb vakcina 940, a legdrágább 1041 forint. Az orvosi rendelőkben fel kell tüntetni a térítési díj mértékét.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal előrejelzése szerint országos influenzajárványra január közepén vagy végén lehet számítani, de már eddig is több helyi járványt jeleztek például iskolai közösségekből.

A vírus általában magas lázzal jár, később izomfájással, végtagfájdalmakkal és fáradtsággal. A betegség lefolyási ideje az egészséges felnőtteknél 2-3 nap lehet, de a más betegségben szenvedőknél elhúzódhat és szövődményekkel társulhat.