Eltűnt homokos strandot keresnek a Tisza-parton

Vágólapra másolva!
Elloptak egy egész strandot Magyarországon - jelent meg a hír a külföldi sajtóban. A lapok szerint egy Tisza-parti strand homokja és felszerelése az épphogy megnyílt schengeni határokon át távozott az országból. A Mindszent melletti fürdőhelyről valóban elvittek több ezer köbméter homokot, amely jelenleg egy hódmezővásárhelyi bicikliutat borít. Mindszent polgármestere illegális homokkitermelésről beszél, az elszállítást végző vállalkozó szerint viszont az ügy csak a polgármester által generált cirkusz, a homok pedig az övé.
Vágólapra másolva!

Egy egész mesterséges folyópartszakasz tűnt el Magyarországról, a tolvajok megléptek hatezer köbméter homokkal - írták meg többek között kanadai és dél-afrikai lapok. Az újságok azt is hozzátették, hogy a magyar hatóságok feltételezése szerint a tolvajok a schengeni határnyitást kihasználva hajóval külföldre szállították a zsákmányt. Az [origo] megpróbált utánajárni, mi történhetett a Tisza-parti város, Mindszent strandjának homokjával.

A partszakasz a közelben lakók kedvenc fürdőhelye, amelyet a Tisza hordaléka borít, most azonban - az egyik helyi lap szerint - nyolcméteres gödrök borítják a homokos strand helyét. A hiányzó homokot november végén szállította el egy vállalkozó, aki partrendezésre szerződött a mindszenti önkormányzattal, mivel a part túl meredek volt a biztonságos fürdéshez. Zsótér István polgármester szerint azonban nem partrendezés, hanem rombolás és illegális homokkitermelés folyt november végén a strandon.

"Ingyen vitték el"

A tereprendezésről Zsótér szerint márciusban állapodott meg a vállalkozó Eurotitán II. Kft. és az önkormányzat, és a munkálatok a nyárra véget értek. Novemberben azonban a vállalkozó - Zsótér szerint mindenféle felhatalmazás nélkül - visszatért, és éjjel-nappali kitermeléssel több ezer köbméter homokot vitt el.

Az ügynek szereplője a város jegyzője és az illetékes vízügyi igazgatóság, az Atikövizig is. A vízügyi hatóság november végén levelet küldött a jegyzőnek, melyben azt írja: tudomására jutott, hogy a mindszenti strandon engedély nélküli homokkitermelés folyik, amelyet azonnal le kell állítani. A polgármester állítja, hogy a jegyző "ráült" erre a levélre, és nem intézkedett idejében, őt pedig csak egy héttel később tájékoztatta a levélről. Ekkor a rendőrség segítségével leállíttatta a homok elszállítását - mondta a polgármester az [origo]-nak.

"Azt a homokot ingyen vitték el Mindszentről, és a vállalkozónak nem volt jogcíme, hogy ott megjelenjen november végén" - jelentette ki a Zsótér, aki úgy hallotta, a homok nagy részét egy hódmezővásárhelyi bicikliúton terítették szét. Hozzátette: ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyben. Az illetékes Csongrád megyei rendőrség sajtóreferense, Toronykőy Márta szerint azonban "nincs rendőrségi ügy", nem tudnak beérkezett feljelentésről.

"A hátamon ugrálnak"

Az [origo]-nak sikerült elérnie az ügyben érintett vállalkozót, Solti Viktort is, aki egészen máshogy magyarázza a Mindszenten a kedélyeket alaposan felkavaró homok ügyét. Szerinte ő és cége a polgármester politikai húzásának áldozata, mert az ügyben "a cirkusz a polgármester és a képviselő-testület ellentétéről szól". "És most az én hátamon ugrál mindenki" - fogalmazott.

Solti az önkormányzattal kötött megbízási szerződést, a part rendezését el is kezdték tavasszal, azonban a strandszezonban ez félbeszakadt a nyaralók miatt, ezért őszre halasztották a további munkákat. A novemberi visszatérésre Solti szerint volt írásos engedélyük.

A vállalkozó szerint az történt, hogy a partrendezést a polgármester a finisben akadályozta meg, mert csak 20-24 óra kellett volna, hogy elkészüljenek és elegyengessék a krátereket. Solti azt állítja: arra is volt joga, hogy elvigye a homokot, hiszen a szerződésében az szerepel: térítésmentesen rendezi a partot, és cserébe övé a kitermelt anyag. "A polgármester hazudik" - jelentette ki, hozzátéve, hogy rágalmazási per indításán gondolkodik, mert "az ügy rendkívül sokat ártott" neki. A homok nem tűnt el és nem vitték ki az országból - mondta. Nagy részét a kerékpárútba építtette be.

A strand a polgármester szerint a jelenlegi, feltúrt állapotban marad, amíg az érintettek vitái elrendeződnek, amíg születik valamilyen hatósági döntés és egy helyreállítási terv, illetve tisztázódik, ki a "testületi és testületen kívüli" felelős a történtekért.