Negyvenen sérültek meg a csúszós utakon

Vágólapra másolva!
Vasárnap összesen negyvenen sérültek meg különböző közúti balesetekben, melyeket a csúszós utak okoztak. A tűzoltóknak száz műszaki mentést kellett végezniük. Az M5-ösön egyszerre tíz autó és két kamion csúszott egymásba, egy asszonyt pedig - aki egy tolvajt üldözött az úton keresztül - elgázoltak az autópályán. A záhonyi határátkelőnél négyszáz kamion vesztegel.
Vágólapra másolva!

Negyvenen sérültek meg az elmúlt 24 órában a csúszós utakon bekövetkezett balesetekben, a tűzoltók pedig száz esetben végeztek műszaki mentést, javarészt e balesetek miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor. A tűzoltókat főként Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon riasztották műszaki mentéshez.

A legsúlyosabb eset vasárnap este történt az M5-ös autópályán a 158-as kilométerkőnél. A Szeged felé tartó oldalon két kamion és mintegy tíz autó csúszott egymásba, illetve borult az árokba. A mentők tíz sérültet szállítottak el a helyszínről.

Hétfőn reggel az M5-ösön elgázoltak egy autópályán keresztül haladó gyalogost. A baleset Gyál közelében a Szeged felé vezető oldalon, a 25. kilométerkőnél történt - közölte Lukács Anita, a Rebisz szóvivője. A romániai állampolgárságú asszony azért futott ki az útra, mert egy tolvajt üldözött. Férjével ugyanis Szeged felé haladtak az autópályán, amikor defekt miatt Gyálnál megálltak. Mialatt a férfi a kereket cserélte, az autóban ülő nő észrevette, hogy egy tolvaj a hátsó ülésről kiemeli a táskájukat, majd elfut. A nő a nyomába eredt, de míg a tolvajnak sikerült átfutnia az autópályán, a fiatal nőt egy autó elgázolta, és két másik autó is keresztülhajtott rajta. Az áldozat életét vesztette.

Négyszáz kamion vesztegel Záhonynál

Vasárnap több kilométer hosszú kamionsor alakult ki Záhonynál a magyar-ukrán határhoz vezető úton. A teherjárművek előző este óta torlódtak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 4-es főúton. Jelenleg is mintegy 400 kamion várakozik Záhonynál, a magyar-ukrán határon, azonban lassan csökken a feltorlódott több kilométeres sor - közölte a határőrség.

Az ukrán oldalon némileg felgyorsították a beléptetést, ami azt jelenti, hogy a kétoldalú megállapodásban rögzített óránkénti húsz kamion átléptetése helyett 23-25 járművet léptetnek át a határon - mondta el Orodán Sándor, a határőrség szóvivője. Szerinte ha ebben az ütemben halad az átléptetés, várhatóan 24 órán belül rendeződhet a forgalom, bár azt nem lehet tudni, hány kamion érkezik még Záhonynál a határhoz.

A megyei védelmi bizottság mobil WC-ket állított fel az út mentén, míg a katasztrófavédelem és a vöröskereszt munkatársai forró teával kínálják a sofőröket.

A határőrök szerint a több kilométeres kamionsor kialakulásában szerepet játszott a december 21-ei schengeni határnyitás. A járművek azóta ellenőrzés nélkül léphetnek be Ausztria, Szlovákia és Szlovénia irányából, így az Ukrajna felé tartó kamionforgalom egyszerre zúdult rá a záhonyi határátkelőre.