Hatvan balestet okoztak a jeges utak

Vágólapra másolva!
Rengeteg koccanásos balesetet okoztak vasárnap a felfagyott utak orzságszerte. Vasárnap délutánig több mint hatvan baleset történt, az eső számos utat szinte jégpályává változtatott.
Vágólapra másolva!

Több mint hatvan közúti baleset műszaki mentéséhez hívták a tűzoltókat vasárnap délutánig. A felfagyott utakon ugyanis egész nap sok a koccanásos baleset - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor. A koccanások száma valójában ennél is magasabb lehetett, az autósok azonban nem minden esetben hívják ki a tűzoltókat - ilyenkor csak az autómentők segítségét kérik. Halálos balesetről eddig nem érkezett jelentés, az esetek jórészt könnyebb sérülésekkel jártak.

Az ónos ködszitálás miatt elsősorban az ország középső területein fagytak fel közutak. A legtöbb koccanás, árokba csúszás Pest, Fejér és Tolna megyében történt, de Vas és Veszprém megye területéről is több riasztás érkezett a tűzoltókhoz járművek kivontatásához. A keleti országrészben viszonylag kevés a baleset. Az ütközések többsége mellék-, illetve főutakon történt.

Csúszik az M7-es és az M3-as is

Egy tartálykocsi árokba borult és rövid idő alatt további öt baleset is történt az M7-es autópálya Székesfehérvár felé vezető oldalán az 50-es és a 65-ös kilométerszelvény között az ónos eső miatt vasárnap reggel. A térségben nagy torlódás alakult ki, az eső szinte jégpályává változtatta a sztrádának ezt a szakaszát. Az 56-os kilométernél egy külföldi rendszámú, tejet szállító tartálykocsi csúszott az árokba, a jármű vezetője megsérült. Az említett szakaszon több személyautó és kisbusz is összeütközött a jeges útpályán. Ezekben a balesetekben senki sem sérült meg.

Ónos eső és ködszitálás miatt csúszásveszélyes az M7-es mellett az M3-as autópálya is. A mínusz négy-öt fokos hidegben szinte bárhol lehet felfagyásokra számítani, annak ellenére is, hogy a közútkezelő megelőző szórást végez a sztrádákon. Az Autópályakezelő ügyeletese fokozott óvatosságot kért az autósoktól. Közlése szerint eddig a Balaton, valamint Gödöllő és Gyöngyös térségéből jeleztek felfagyásokat.