Vágólapra másolva!
A gyermekvédelmi szakemberek is értetlenül állnak az előtt, hogy egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen éhen halt egy 13 hónapos kisfiú - írja a Népszabadság. A helyiek állítólag tudtak arról, hogy a család milyen körülmények között nevelte a gyereket, de a tragédiát mégsem előzte meg senki.
Vágólapra másolva!

"Minden kis bordáját külön meg lehetett számolni. A hasa egy nagy, tátongó üreg volt. Az egyéves kisfiú az e korban átlagos 10 kiló helyett alig volt több 3 kilónál. A mostanra elkészült rendőrségi jelentés szerint éhen halt" - a Népszabadság idéz egy hivatalos jelentésből, amely a november 5-én 13 hónapos korában meghalt piricsi kisfiú ügyében készült.

A lap szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település lakói azt mondják, ismerik a a családot, nyolcan laktak egy szobában: a két szülő és a hat gyerek. A gyerekeknek állítólag csak cukros víz jutott, a szülők ugyanis elitták a segélyeket és a családi pótlékot.

A Népszabadságnak nyilatkozott a területileg illetékes csecsemőgyógyászati szakfelügyelő, aki szerint a fiú koraszülött volt, a kötelező, egyéves vizsgálaton pedig a normális tíz kiló helyett csupán öt kilót nyomott. Újhelyi János szerint ezért valamilyen komoly fordulatnak, például valamilyen fertőzésnek kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy néhány hét alatt három kilóra fogyjon, ahogy az a jelentésben szerepelt.

A főorvos szerint tisztázni kell, hogy miként történhetett meg a tragédia. Egy Somogy megyei gyermekotthon igazgatója, Kovácsné Horváth Mária a Népszabadságnak azt mondta, lyukas a gyermekvédelmi háló. Pénz- és szakemberhiány van, a területi szakemberek pedig sokszor nem ítélnek veszélyesnek olyan helyzeteket, amelyek pedig nyilvánvalóan fenyegetők - mondta a gyermekotthon vezetője.