Elárverezik a bezáró kórházak leharcolt eszközeit

Vágólapra másolva!
Matracokat, pelenkázóasztalokat, kötszervágó ollókat lehet majd kedvezményesen venni azon az árverésen, amelyen a megszűnésre ítélt kórházak eszközeit értékesítik. Mivel az anyagi gondokkal küszködő kórházak így olcsóbban tudnak bevásárolni, várhatóan óriási lesz az érdeklődés a több milliót érő készletek iránt. A börze várhatóan még az idén megkezdődik, elsőként a Svábhegyi kórház készleteit verik dobra.
Vágólapra másolva!

Már idén megkezdődhet az az árverés, amelyen a megszűnő kórházak eszközeit verik dobra - közölte az [origo]-val Kárpáti Zsuzsanna, a börzét lebonyolító Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója. Az egészségügyi reform miatt januártól 3 intézmény szűnik meg a jelenlegi formájában: az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézet (OPNI), a Svábhegyi gyermekkórház, valamint a Szabolcs utcai kórházként emlegetett Országos Gyógyintézeti Központ.

Matrac és textil

A feleslegessé váló eszközökről a megszűnésre ítélt kórházaknak december végéig kell leltárt készíteniük. Ez egyelőre csak a Svábhegyi gyermekkórházban fejeződött be - közölte Kárpáti, aki hozzátette: a vonalkódokkal felszerelt, elzárt helyen tartott kórházi kellékekre őrző-védők vigyáznak. A felcímkézett, beárazott több ezer eszköz között kórházi ágyak, matracok, textíliák, műtéti tálcák, kötszervágó ollók, pelenkázóasztalok, fürdetőkádak találhatók.

A gyermekkórház eszközeinek kiárusítása akkor indulhat meg, ha azt jóváhagyja az Egészségügyi Minisztérium - mondta az EKI főigazgatója, aki szerint várhatóan ez még az idén megtörténik. Ha a tárca rábólint az árverésre, az eszközök listája felkerül az EKI honlapjára, innen szemezgethetnek majd az intézmények. Az árverés folyamatos lesz, vagyis nem várják meg vele, hogy a másik két megszűnő intézmény is elkészítse a saját listáját.

Tasnádi Zoltán, az OPNI megszüntetésével megbízott miniszteri biztos szerint az intézményben javában folyik a leltárazás. Nagy értékű eszközök a Lipótból nem kerülnek a börzére, azokat ugyanis a Szent István kórházba, valamint az Amerikai úti idegsebészre szállítják, amelyek átveszik az intézmény feladatait - mondta a miniszteri biztos. Ennek ellenére több 10 milliót is elérheti az értékesítendő kisebb eszközök ára. Az OGYK pedig jelenleg a költözéssel van elfoglalva, a kórház ugyanis az Állami Egészségügyi Központnak nevezett mamutintézmény részeként működik tovább.

Tolongás lesz

Az árverésre bocsátott tárgyakat értelemszerűen az kapja meg, aki a legtöbbet kínálja értük. A használt, de nem leselejtezett készletek megvásárlása megéri a kórházaknak, hiszen így olcsóbban juthatnak eszközhöz. Az, hogy az árveréssel mennyit lehet nyerni, kiderül az EKI honlapjáról, ott ugyanis fel van tüntetve a készletek eredeti ára. Egy új érvarró készlet ára például 36 ezer forint, egy gyomorvarró gépé 12 ezer forint. A diagnosztikai gépek bolti ára jelenleg 230 ezer és 7,5 millió között mozog, a műtőasztaloké 200 ezer forint. Defibrillátorok újonnan 300-450 ezer forintért, sürgősségi orvosi táskák pedig 126 ezerért kaphatók.

Kárpáti szerint már előzetesen is nagy az érdeklődés a felszerelés iránt, még határon túli - erdélyi, kárpátaljai - kórházak is érdeklődtek. Divatáru nincs, a háziorvosokat, rendelőintézeteket, kórházakat minden érdekli - tette hozzá az EKI vezetője. Ezt megerősítette az [origo]-nak Rácz Jenő, a veszprémi kórház igazgatója is, aki szintén várja a börze beindulását. A kórházvezető közölte: főként olyan mobil eszközöket szereznének be, amelyeket a szülészeten vagy a sürgősségi osztályon tudnának használni. Például olyan, a Szabolcs utcai kórházban használt mobil kocsikra vágynak, amellyel az újszülötteket be lehet tolni az édesanya mellé.