Kigyulladt a csengeri cipőgyár raktára

Vágólapra másolva!
Még Romániából is jöttek tűzoltók a 4-es fokozatú riasztásra, mikor csütörtökre virradóra kigyulladta a csengeri cipőgyár raktára. Órákba telt, mire körül tudták határolni a tüzet, amelyben senki nem sérült meg, de jelentős az anyagi kár.
Vágólapra másolva!

Kigyulladt a csengeri Szamos Cipőgyár raktára csütörtökre virradóra; a tüzet már körülhatárolták, sérült nincs - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, Holes István. A 2500 négyzetméteres épületben pusztító lángokhoz 4-es fokozatú riasztással vezényelték ki a környék összes tűzoltóját, így a mátészalkai, a nyírbátori, a kisvárdai és a csengeri egységeket is, de még a határon túlról, a közeli romániai Szatmárnémetiből is érkeztek tűzoltók.

Az alezredes tájékoztatása szerint a tűzhöz éjjel egy óra után riasztották a tűzoltókat. A tíz magyar és román egység 64 tagjának öt óra előtt nem sokkal sikerült körülhatárolni a lángokat, s megakadályozni a tűz továbbterjedését. Az 50x100 méteres, L-alakú raktárépület fele azonban továbbra is lángolt, a sajtószóvivő szerint várhatóan csak a reggeli órákban sikerülhet teljesen eloltani a tűzet. Pernyák Sándor ezredes, szabolcsi katasztrófavédelmi parancsnok azt közölte az MTI-vel, hogy a tűz feltehetően elektromos zárlat miatt keletkezett, a szándékosságot elsődlegesen kizártnak tartják.

Holes István elmondta: a tűzben eddig senki sem sérült meg, s veszélyes, káros anyag sem került a levegőbe. Az alezredes helyszíni tájékoztatása szerint a raktárban tárolt több mint egymilliárd forint értékű, szállításra váró 250ezer pár cipő megsemmisült.Elégtek a gyártásra váró félkész termékek is, valamint súlyosan megrongálódott a két éve épült létesítmény, így az első gyors becslés szerint 1,5-2 milliárd forint közötti a tűzkár.

A raktártűz miatt leállt a termelés a csengeri cipőgyárban - közölte a 600 dolgozót foglalkoztató Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezető-igazgatója, Juhász János. A tűz martaléka lett ugyanis a gyártási alapanyag egy része, valamint a lángok továbbterjedésének megakadályozása következtében, az oltóvíztől károsodott az egyik üzemcsarnok, ahol a gépeket is át kell vizsgálni.