Nem kap büntetést a renitens MSZP-s képviselő

Vágólapra másolva!
Nem akarta a nevét adni az egészségbiztosítási törvényhez Farkas Imre Jász-Nagykun-Szolnok megyei szocialista képviselő, ezért nem vett részt a hétfői szavazáson. A politikusnak azonban nem kell büntetést fizetnie, mivel a frakció előzőleg úgy döntött, ezúttal nem alkalmazzák a szankciót.
Vágólapra másolva!

Farkas Imre szocialista képviselő a parlamenti folyosón várta meg az egészségbiztosítási törvényről szóló szavazást hétfőn. Így ő volt az egyetlen kormánypárti képviselő, aki igazolatlanul távol maradt az egészségbiztosítási törvény keddi parlamenti végszavazásáról, mert nem akarta megszavazni a jogszabályt.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszazug képviselője az Új Néplapnak azt mondta: semmiképpen sem kívánta nevét adni a törvényhez, de nem szavazattal vagy tartózkodással az ellenzéki oldalt sem akarta támogatni, ezért választotta az igazolatlan hiányzást.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője egy, a Népszabadságnak adott interjúban azt mondta, Farkas a vitákban nem jelezte fenntartásait. Lendvai hozzátette azonban, a képviselőnek nem kell büntetésre számítania. A szavazás előtt úgy döntött a képviselőcsoport, hogy ebben az esetben nem helyez kilátásba pénzbüntetést, Lendvai szerint azért, mert nem akarták, hogy a pénz szóba kerüljön.

Az Országgyűlés hétfőn este fogadta el az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt. Korábban a javaslatot ellenző szervezetek arról beszéltek, elég lenne húsz kormánypárti képviselőt meggyőzniük, hogy ne kapjon többséget a törvény. A szavazáson azonban minden jelenlévő kormánypárti igennel szavazott. A szocialisták közül Farkas mellett csak Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, a kórházban ápolt Horn Gyula, és a kómában fekvő Toller László hiányzott.