Nagy korrupciós ügyekre készül a rendőrség

Vágólapra másolva!
Nagy korrupciós ügyeket gombolyíthat fel Bencze József országos rendőrfőkapitány szerint a rendőrség jövőre. Bencze szerint túl kevés ilyen ügy derül ki, pedig nemzetközi összehasonlításban Magyarország nem áll jól korrupció tekintetében. A főkapitány önálló osztályt hozna létre pénzügyi visszaélések és a korrupció ellen, és tovább nyomoznának pénzmosási ügyekben is, jóllehet januártól a vámőrség hatáskörébe került a pénzmosás elleni nyomozás - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Egy őszi törvénymódosítás január elsejétől a rendőrségtől a vámőrség hatáskörébe sorolta a pénzmosás nyomozását. Bencze József országos rendőrfőkapitány szerint azonban a rendőrök jövőben is nyomozhatnak pénzmosási ügyekben - írja a Népszabadság.

A főkapitány szerint célszerű lenne az ilyen nyomozások részleteit egy kézben tartani. Ráadásul a lap szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda és jogelődjei keretei között működő pénzmosási ügyekben dolgozó nyomozók nem akarnak a vámőrséghez igazolni.

Az országos rendőrfőkapitány a Nemzeti Nyomozó Irodán belül akar létrehozni egy önálló osztályt a pénzügyi visszaélések ellen, és szükség esetén ez az egység nyomozhatna a pénzmosási ügyekben is. Az osztály együttműködne a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének hasonló nevű osztályával és a bankokkal is. A főkapitány hatékonyabb fellépést remél az intézkedéstől.

Bencze önálló, korrupcióellenes osztály felállítását is tervezi, mivel szerinte túl kevés korrupciós ügyre derül fény ahhoz képest, hogy a Transparency International korrupciós listáján Magyarország a középmezőnyben található. A főkapitány szerint "lesznek nagy ügyek is".

Megerősítik ezen kívöül a számítógépes bűnözés elleni osztályt, és az internet lehetőségeit nagyobb mértékben kívánják kihasználni - akár internetes feljelentést is tehetünk majd a jövőben - írja a Népszabadság.