Nem bírnak a csatos táskával a zsebtolvajok

Vágólapra másolva!
A karácsonyi nagybevásárlások idején elsősorban a zsebtolvajlások és a gépkocsifeltörések száma nő meg. A profi zsebtolvajok egyedül dolgoznak, de a többség inkább csoportosan, bevett gyakorlat szerint. Sokan a megvásárolt árut a kocsiban hagyva visszamennek a bevásárlóközpontba, ők válhatnak legkönnyebben a gépkocsifeltörők prédájává.
Vágólapra másolva!

Közelednek az ünnepek, egyre nagyobb a tömeg a bevásárlóközpontokban és az utcákon is. Ezt az időszakot igyekeznek kihasználni a bűnözők is, elsősorban a zsebtolvajok és a gépkocsifeltörők - mondta az [origo]-nak Orbán Sándor rendőr őrnagy, az ORFK Bűnmegelőzési és Esélyegyenlőségi Osztályának vezetője, hozzátéve, hogy a legtöbb bűncselekményt a fővárosban követik el.

A karácsonyi nagybevásárlás idején még inkább figyelni kell arra, hogy a gépkocsiban semmilyen értéket ne hagyjunk. Sokan a megvásárolt árut beteszik a kocsijukba, majd visszamennek a bevásárlóközpontba vásárolni. Látható helyre ilyenkor semmiképp se szabad csomagot tenni, de aki a csomagtartóba pakol, az is pórul járhat, ha a bűnözők kifigyelték. Esti bevásárláskor pedig figyelni kell arra, hogy a parkolóban bejárathoz közel, kivilágított területre álljunk - tanácsolta a szakember.

Az ünnepek előtti kavalkádot a zsebtolvajok is igyekeznek kihasználni. A profi zsebtolvaj egyedül dolgozik, de a többség inkább csoportosan, bevett módszerek szerint - mondta Orbán. Gyanús, ha nagy tömegben vagy tömegközlekedési eszközön fel- és leszálláskor valaki lökdösődni kezd, ilyenkor zsebtolvaj próbálhatja meg elemelni a tárcánkat. Vannak, akik reklámszatyrot, kabátot, újságot használnak álcázásként, és annak takarásában próbálják átkutatni a gyanútlan ember zsebeit. Vannak olyan tolvajok is, akik látszólag zsebre tett kézzel ácsorognak, miközben saját kivágott zsebükön át kabátjukból kinyúlva fosztogatnak.

A leggyakoribb a szakember szerint az úgynevezett kézügyességgel elkövetett lopás, amikor a tolvaj a kézben tartott vagy földre letett táskát rámolja ki. Orbán megjegyezte: a zsebtolvajok a cipzáras vagy mágneszáras táskákat kedvelik, míg a csatosakkal nehezebben boldogulnak.

A legtöbb esetben csapatban dolgoznak a zsebtolvajok: van, aki eltereli a figyelmet, más fedezi a tolvaj kezét és zsebeit. A jelző figyeli, hogy a közelben tartózkodók közül valaki figyel-e a tolvajokra, és az értékmentő az, aki a lopást követően eltünteti a helyszínről a megszerzett tárgyakat.

Orbán szerint a zsebtolvajok ellen úgy lehet védekezni, ha az értékes tárgyainkat a testünkhöz szorítva tartjuk. Iratokat, értéket kockázatos hátizsák külső zsebeiben tartani. Pénztárcát, csekket, hitelkártyát, iratokat, mobiltelefont lehetőleg ne egy helyre tegyünk, vásárláskor pedig sosem szabad a pénztárcát letenni a pultra.