Balesetekkel riogat a sztrájk miatt a MÁV

Vágólapra másolva!
Nem sikerült megállapodnia a hétfői sztrájk alatt elinduló vonatok számáról a MÁV-nak és a szakszervezeteknek. A vasúttársaság a várható zsúfoltság miatt balesetveszélyesnek tartja a sztrájkolók által felkínált napi két vonatpárt, és a sztrájktörőkben reménykedik. A buszok Békés megye kivételével mindenhol elindulnak reggel, a Volán társaságok a megnövekedett utasszám miatt kisegítő buszok forgalomba állítását is tervezik.
Vágólapra másolva!

Nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a vasúttársaságok között arról, hogy a hétfőn kezdődő sztrájk alatt mi számít elégséges szolgáltatásnak, mennyi vonat indul el mindenképpen. A MÁV a fővonalakon naponta két pár InterCity, két pár gyors és három pár személyvonat indítását tartotta elegendőnek, a szakszervezetek azonban összesen napi 2 pár vonat indítását ajánlották fel. Hogy mennyi közlekedik majd, azt nem lehet tudni, hétfőn 6 órától mindenesetre késésekre, járatkimaradásokra és útvonal-rövidülésekre kell számítani - közölte a MÁV sajtóosztálya.

A VDSZSZ a vasárnap esti tárgyalásokon a hétfőtől szerdáig napi két pár vonat - egy reggeli és egy délutáni - közlekedéséhez járult volna hozzá, és a sztrájk első napján, a reggel 6.00 óra utáni sztrájk-kezdéstől számítva már csak egy pár esti vonat indítását javasolta. Csütörtöktől a MÁV-által javasolt vonatmennyiség közlekedését vállalta volna, a karácsony előtti napokban, pénteken, szombaton és vasárnap pedig az összes személyszállító vonatot hajland lett volna elindítani.

Az érintett vasúttársaságok (a MÁV Zrt., MÁV-Start Zrt és a MÁV-Cargo Zrt.) képviselői nem fogadták el az ajánlatot, mert szerintük az "nem teremt kiszámítható és megfelelő mennyiségű vonatközlekedést az utasok, illetve a fuvaroztató partnerek részére" - áll az egyeztetésről kiadott közleményükben. A MÁV szerint a napi két pár vonat közlekedése megkérdőjelezi az utasbiztonságot is, hiszen ily módon már a kiinduló állomáson megtelnének a vonatok. A zsúfoltság, illetve az útközbeni torlódások miatt a balesetek előfordulásának is megnőne az esélye - állítja a vasúttársaság.

Előrehozott sztrájk is szóba került

A MÁV közleménye szerint a tárgyaláson a VDSZSZ azzal is fenyegetőzött, hogy az általa meghirdetett sztrájk időpontját vasárnap 22.00 órára előrehozza. A szakszervezet ezt a dolgozókat érő munkáltatói pszichikai atrocitások miatt vette fontolóra, Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnökének állítása szerint ugyanis a sztrájkolni kívánó dolgozók helyére más munkatársakat vezényelnek, a korábban sztrájkoló vasutasokat munkabeosztását pedig megváltoztatta a MÁV. A sztrájk időpontjának előre hozását végül elvetette a szakszervezet, mert az úton levők már nem tudtak volna felkészülni erre - közölte vasárnap éjjel Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

A MÁV kommunikációs igazgatósága visszautasította a VDSZSZ vádjait, és leszögezte, hogy nem fenyegettek meg egy sztrájkra készülő munkavállalót sem. A vasúttársaság a helyzet kezelésében ugyanakkor nem titkoltan számít a sztrájktörőkre, kiadott közleményében ugyanis hangsúlyozza, hogy akik nem akar sztrájkolni hétfőn, annak biztosítja a zavartalan munkát. "A törvényes eszközökkel a társaság azon lesz, hogy ahol a biztonsági feltételek biztosítottak, ott közlekedjenek a vonatok" - írták.

Hogy végül pontosan mikor milyen vonatok indulnak, arról az utasok a vasútállomások információs szolgálatainál, illetve a MÁV-DIREKT vonalán, a 06-40-49-49-49-es telefonszámon tájékozódhatnak. A GYSEV Zrt. vonalain ugyan nem lesz sztrájk hétfőn, ám a vasúttársaság vonatain szintén késésekre kell számítani, és a menetrend is módosul, mert a VDSZSZ által meghirdetett országos sztrájk hatással lesz a GYSEV által közlekedtetett vonatok menetrendjére is.

A Volán-buszok kisegítő járatokat is indítanak

A vasúttal ellentétben a Volán-buszok szinte mindenhol elindulnak hétfőn, mivel az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége még pénteken aláírt a kormányzat képviselőjével egy megállapodást. Eszerint a szakszervezet 2008 végéig nem szervez sztrájkot azokban a kérdésekben, amelyek nem közvetlenül a munkáltató hatáskörébe tartoznak.

Vasárnap este a Volán társaságok azt is bejelentették, hogy amennyiben a a vasúti sztrájk miatt megnövekedik az utasszám, a rendelkezésre álló szabad kapacitás erejéig további járműveket is forgalomba tudnak állítani a menetrend szerint közlekedő autóbuszok kisegítésére. A társaságok helyben döntik el, hogy mely vonalakon szükséges a menetrend szerinti buszok számának növelése.

Korábban a Liga Szakszervezetek még azt közölte, hogy a Balaton Volánnál és a Körös Volánnál mégis lesz munkabeszüntetés. A Balaton Volán diszpécsere, Szeiler Csaba ugyanakkor vasárnap délután bejelentette: hétfőn reggel minden busz elindul, mert a mintegy 30 sztrájkoló helyett mások állnak munkába.

A Körös Volán dolgozóinak zöme viszont csatlakozik a sztrájkhoz, így üzemkezdéskor nem indulnak el a buszok Békés megyében, a sofőrök csak később, reggel fél hétkor veszik fel a munkát. Az Országgyűlés döntéseinek függvényében a Körös Volán munkatársai hétfőn délután a sztrájk folytatására készülnek, így 16 és 19 óra között újabb járatkimaradások várhatók.

A tervezettel ellentétben szintén nem sztrájkolnak a BKV munkavállalói a munkakörülmények romlása, a létszámleépítések és az esetleges járatritkítások miatt, miután pénteken megállapodott a BKV vezetése és a négy sztrájkot hirdető szakszervezet.

Kisebb késések a légi forgalomban

Csak kisebb késések várhatók Ferihegyen hétfőn reggel a tervezett sztrájk miatt - közölte vasárnap a Budapest Airport szóvivője. Szollár Domokos elmondta: a ferihegyi repülőtéren két szakszervezet jelezte, hogy csatlakozik a hétfő reggeli sztrájkhoz; 7 és 9 óra között az üzemanyag-kiszolgálók és az üzemeltetés egy része szünetelteti a munkát, ebben az időben összesen 37 járat közlekedik. A földi kiszolgálók nem sztrájkolnak, a járatok várhatóan menetrend szerint, vagy minimális késéssel közlekednek majd - ígérte.

Tanárok, orvosok és gazdák is sztrájkolnak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is sztrájkol hétfőn, vezetője, Kerpen Gábor szerint "jóval meghaladja a tízezres számot" a sztrájkoló pedagógusok száma. A Pedagógusok Szakszervezetének tagjai kék szalaggal fejezik ki szolidaritásukat, a gyermekfelügyeletet azonban mindenütt megszervezik.

A Magyar Orvos Szövetség és az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is szolidáris a Liga és a Munkástanácsok hétfői sztrájkjával: pénteki adatok szerint 15 intézményben (kórházban, rendelőintézetben és házi orvosi praxisban) lesz sztrájk.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége hétfőn félpályás útlezárásokat tart. Az ország 18 megyéjében, Nógrád megye kivételével mindenhol lesz útlezárás a sztrájkhoz kapcsolódóan - derül ki a rendőrség összesítéséből. A szervezők a legtöbb esetben szolidaritási demonstrációként hirdették meg akcióikat, egyetértve a Liga Szakszervezetek társadalombiztosítási követeléseivel.

A taxisofőrök egy korábbi hírrel ellentétben hétfőn nem sztrájkolnak.