MÁV: kiszámíthatatlan lesz a hétfői közlekedés

Vágólapra másolva!
Vasárnap délután folytatódnak az egyeztető tárgyalások a hétfőn kezdődő vasutas sztrájk idejére nyújtandó elégséges szolgáltatásról. A szakszervezeti javaslat, amely napi két pár vonat közlekedéséhez járul hozzá, a MÁV szerint könnyen balesetekhez vezethet, mert a vonatok már a kiinduló állomáson zsúfolásig megtelnének. Ferihegyen is várhatók kisebb késések hétfőn reggel.
Vágólapra másolva!

A Liga szakszervezetek és a Munkástanácsok társadalombiztosítási követeléseik alátámasztására december 17-én, hétfőn általános országos sztrájkot indítanak határozatlan időre - mondta Gaskó István, a Liga elnöke vasárnap. Követeléseik nem változtak: a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációját lehetővé tevő törvényjavaslatot, illetve az új nyugdíjszámítási szabályt. Gaskó szerint magas a követelések társadalmi támogatottsága, sok szervezet csatlakozott hozzájuk. Közvélemény-kutatásra hivatkozva elmondta: a követeléseiket a megkérdezettek 70 százaléka fontosnak tartja, 63 százaléka pedig elfogadhatónak tartja ezért a sztrájkot.

Az általános sztrájkban a vasútnál, az egészségügyben, a közoktatásban, a repülőtéren, az elektronikai iparban, két Volán-társaságnál és más szervezeteknél dolgozók is részt vesznek. Az egész országot érintő munkabeszüntetés hétfőn reggel 6 órakor kezdődik a vasútnál. Gaskó szerint az egészségügyben és a közoktatásban nehéz számszerűsíteni a sztrájk okozta kárt, a vasútnál ez naponta 500-600 millió forintra tehető.

Vasárnap délután folytatódnak az egyeztető tárgyalások a vasutas sztrájk idejére nyújtandó elégséges szolgáltatásról. A szakszervezet a sztrájk első napján, reggel 6 óra után csak egy pár esti vonat indítását javasolja, a vasúttársaságok számára elfogadhatatlan ez a szakszervezeti javaslat.

A MÁV szerint a napi két pár vonat közlekedése megkérdőjelezi az utasbiztonságot is, hiszen ily módon már a kiinduló állomáson megtelnének a vonatok. A zsúfoltság, illetve az útközbeni torlódások miatt a balesetek előfordulásának is megnőne az esélye. A MÁV tájékoztatása szerint a kialakult helyzet miatt december 17-én 6 órától kezdve késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani, a vonatok közlekedése kiszámíthatatlan lesz.

Csatlakozik a Körös Volán, nem sztrájkol a BKV

A Körös Volán dolgozóinak zöme csatlakozik a hétfői sztrájkhoz, így üzemkezdéskor nem indulnak el a buszok Békés megyében, reggel fél hétkor azonban felveszik a munkát a buszközlekedésben dolgozók - közölte Hoffmann Antal, a Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet vezetője. Eszerint közel 200 Volán-dolgozó csatlakozik a sztrájkhoz, az utasok közül pedig 30 ezer embert érint a járatkimaradás. Az Országgyűlés döntéseinek függvényében a Körös Volán munkatársai hétfőn délután is készülnek a sztrájk folytatására, így 16 és 19 óra között újabb járatkimaradások várhatók.

A többi Volán cégnél nem lesz munkabeszüntetés.

Nem sztrájkolnak a BKV munkavállalói sem.

Minimális késések Ferihegyen

Csak kisebb késések várhatók Ferihegyen hétfőn reggel a tervezett sztrájk miatt - közölte vasárnap a Budapest Airport szóvivője. Szollár Domokos elmondta: a ferihegyi repülőtéren két szakszervezet jelezte, hogy csatlakozik a hétfő reggeli sztrájkhoz; 7 és 9 óra között az üzemanyag-kiszolgálók és az üzemeltetés egy része szünetelteti a munkát, ebben az időben összesen 37 járat közlekedik. A földi kiszolgálók nem sztrájkolnak, a járatok várhatóan menetrend szerint, vagy minimális késéssel közlekednek majd - ígérte.

Több száz oktatási intézmény csatlakozik

Kerpen Gábor, a Liga alelnöke, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke elmondta: a közoktatásban több száz intézmény dolgozói sztrájkolnak, ami 10 ezres nagyságrendet jelent.