Vágólapra másolva!
A pontgyűjtő hűségkártyák adatai mellett bármilyen más vásárlási információt is bekérhet az APEH, ha vagyonosodási vizsgálatot indít valaki ellen. Aki gyanúsan kevés bevallott jövedelemmel gyanúsan sokat költ, annak még a nevére írt fitneszbérlete is lenyomozható, bár az adóhatóság állítja, hogy az ilyen kis tételekkel nem foglalkozik. Mindenesetre tény, hogy ahol fizetéskor a nevünket is regisztrálják, ott a tranzakciót később nem titkolhatja el a kereskedő a keresgélő hatóság elől.
Vágólapra másolva!

Nem csak a hűségpontgyűjtő kártyák forgalmáról, de például a repülőjegy-vásárlásokról, a telefonszámlákról, víz- és gázszámlákról vagy épp a névre szóló fitneszbérletre költött pénzről is bekérhet információkat az APEH, ha vizsgálatot indít valaki ellen - tudta meg az [origo]. Az üzleteknek minden olyan információt ki kell adniuk az adóhatóság számára, amely a vizsgált személy konkrét költekezéséről szól. Így tehát akárhányszor regisztrált ügyfélként fizetünk valahol, vagy akárhányszor elkérik és rögzítik a nevünket egy vásárlásnál, kiadásunk elvben az APEH által is lekérdezhető lesz.

A kereskedelmi láncok vásárlócsalogató pontgyűjtő kártyáiról csütörtökön írta meg a Magyar Nemzet, hogy elárulhatják a valódinál kisebb jövedelmet bevalló, a bevallottnál pedig jóval több pénzt költő vásárlókat. Vagyonosodási vizsgálat esetén ugyanis az APEH az érintett adózóval szerződéses kapcsolatban álló vagy állt személyektől is adatokat kérhet a vizsgált ember bevételével vagy kiadásaival kapcsolatban - közölte az [origo] kérdésére az APEH sajtóosztálya. De ugyanígy faggatózhat az APEH más típusú vizsgálatok, így például áfa vagy társasági adó kötelezettségének megállapításánál is.

Mindez elvileg nem ütközik sem az adatvédelmi törvénnyel, sem a vásárlóktól adatokat kérő és regisztrációra buzdító cégek adatvédelmi nyilatkozatával. Bár az adatvédelmi nyilatkozat szerint vásárlási adatainkat harmadik félnek nem adják ki, ha az eladó valóban korrektül tájékoztatja a vásárlót, azt is meg kell említenie, hogy a hatósági eljárás kivétel ez alól - magyarázta Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adatvédelmi programvezetője.

Nem néznek minden apróságot

Gera-Badics Rita, az APEH sajtóreferense szerint a lehetőség ellenére az adóhatóság mégsem gyakran él ezzel a joggal. "Ha valami nincs rendben, az sokkal hamarabb ki szokott derülni, nem kell elmenni az ilyen extrém vizsgálatokig" - magyarázta, hozzátéve, hogy pontgyűjtő kártyát például még sosem ellenőriztek.

Repülőjegy-vásárlásra, telefonszámlára ugyanez már nem mondható el: egy vagyonosodási vizsgálatnál ugyanis a nagyobb tételekre mindig rákérdeznek. Ha a vizsgált adózót például elegáns öltönyben vagy jól felszerelt lakásban találják, akkor arról is kifaggatják, hogy mennyit költött ruhára vagy épp lakberendezésre. "Minden esetben más módszereket alkalmazunk, az adott ügytől függ, hogy mit tartunk szükségesnek" - monda Gera-Badics Rita.

2007-ben közel 11 ezer vagyonosodási vizsgálatot végeztek, további 4 ezer még mindig folyamatban van. A lezárt vizsgálatok 68 százalékánál találtak valamilyen problémát, és több mint 42 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg. A vagyongyarapodási vizsgálatok várhatóan 2008-ban is folytatódnak - tudtuk meg az adóhivataltól.

Elkótyavetyélt adatok

Persze nem csak az APEH miatt lehet aggódni a cégeknek kiadott személyes adatainkért, hiszen a kereskedők is felhasználhatják saját céljaikra - figyelmeztetett Földes Ádám. "Én például egyáltalán nem használok pontgyűjtő kártyákat, mert adatvédelmi aggályaim vannak vele kapcsolatban" - mondta a jogvédő, aki szerint az emberek nagy része nem foglalkozik ezekkel a veszélyekkel. "Eladják a személyes adataikat, a vásárlási szokásaikról szóló információkat némi kedvezményért. Ezt tudni lehet, mégis mindenki belemegy önként és dalolva" - mondta a jogvédő.