Kiszállt a BKV a hétfői sztrájkból

Vágólapra másolva!
Elhalasztotta egy hónappal a létszámleépítésről, és más változatatásokról szóló döntéseit a BKV vezetése, ezért a közlekedési vállalat szakszervezetei mégsem vesznek részt a hétfői sztrájkban. A Liga Szakszervezetek, illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége pénteken alakítják meg határozatlan idejű sztrájkot koordináló sztrájkbizottságukat Szombaton tiltakozó nagygyűlést tartanak, hétfőn - az egészségbiztosítási törvényről tartott zárószavazás napján - pedig kezdetét veszi a munkabeszüntetés. Az akció a közlekedésben biztosan jelentős fennakadást okoz majd, hiszen szinte teljesen leáll majd a vasúti közlekedés. A Volán-járatok viszont elindulnak, mert sikerült megállapodniuk a buszvezetők korkedvezményes nyugdíjáról.
Vágólapra másolva!

Mégsem sztrájkolnak hétfőn a BKV szakszervezetei, mert sikerült megállapodniuk a közlekedési vállalat vezetésével - jelentette be a társaság vezérigazgatója, Antal Attila péntek délután. A BKV négy szakszervezete a munkakörülmények romlására, a létszámleépítésekre és az esetleges járatritkításokra hivatkozva hirdetett sztrájkot december 17-én hajnali 4 és déli 13 óra között. A pénteki megállapodás része, hogy a BKV egy hónappal későbbre, január 29-re halasztja a létszámleépítésről szóló döntését, felülvizsgálja az alkalmazotti állomány létszámát, a menetrendet rögzítő paraméterkönyv módosításáról konzultál a szakszervezetekkel, és javít a munkakörülményeket.

A Liga Szakszervezetek pénteki rendkívüli kongresszusa megállapította, hogy az eddigi tiltakozó akciókkal nem sikerült eredményt elérni, ezért tovább kell folytatni a nyomásgyakorlást a kormányra az egészségbiztosítási törvény visszavonása és a nyugdíjszámítás szabályának megváltoztatása érdekében - jelentette ki Gaskó István, a Liga elnöke pénteken Budapesten. A kongresszus felhatalmazta az elnökséget arra is, hogy minden jogi eszközt vessen be a hatálybalépés megakadályozására, ha a parlament hétfőn elfogadja az egészségbiztosításról szóló törvényt - tette hozzá a Liga elnöke, de azt nem árulta el, milyen eszközökre gondolnak.

Pénteken délután ismét hiába ültek tárgyalóasztalhoz a kormány a szakszervezetek képviselői, de mint arra Gaskó felhívta a figyelmet, szombaton déltől már nem lehet teljeskörűen lemondani a hétfői sztrájkot. A Liga és a Munkástanácsok országos sztrájkbizottságot hoz létre, ez fogja koordinálni a sztrájkokat, és figyeli a munkabeszüntetéshez kapcsolódó törvényességet. Szombaton tiltakozó nagygyűlést tartanak, hétfőtől pedig a sztrájkhoz csatlakozó szervezetek határozatlan időre beszüntetik a munkát, ha nem tudnak egyezségre jutni a kormánnyal. Ez azt jelenti, hogy nem jelölték meg - az egészségbiztosítási törvényről való parlamenti szavazás napján - a megkezdett sztrájk befejezésének időpontját.

Amennyiben az Országgyűlés mégsem fogadná el az egészségbiztosítási törvényt, a szakszervezetek azonnal visszavonják a sztrájkfelhívást. Ha viszont megszavazzák a jogszabályt, akkor a sztrájkbizottságok összeülnek, és döntenek a folytatásról. Az Országgyűlés hétfői napirendje alapján az is elképzelhető, hogy az egészségbiztosítási törvényről csak a késő esti, esetleg éjjeli órákban szavaznak majd.

Becslésük szerint a hétfőn kezdődő munkabeszüntetésben több tízezren vesznek részt az egészségügy, az oktatás, a közlekedés ágazatokban, az elektronikai iparban. Jelentős fennakadásokra lehet számítani a közlekedésben: a vasútnál meghatározatlan időre szüntetik be a munkát, ezzel egy időben az ország számos pontján félpályás útlezárás is lesz.

A sztrájkfelhíváshoz számos szakszervezet és civil szervezet csatlakozott, ezek listáját a Liga honapján folyamatosan frissítik. Egyes szervezetek határozatlan időre jeleztek sztrájkot, mások időleges munkabeszüntetést hirdettek. Csütörtök délutánig a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) még az elégséges szolgáltatásról sem tudott megállapodni, pedig a karácsonyi ünnepek közeledtével egyre többen utaznak vasúton. Szollár Domokos, a Budapest Airport kommunikációs vezetője már pénteken bejelentette: késésekre lehet számítani hétfőn reggel a ferihegyi repülőtéren az országos sztrájkfelhívásához csatlakozók munkabeszüntetése miatt, némelyik járat fél-másfél órás késéssel közlekedik majd.

A Volán-buszok járnak, mert sikerült megállapodni

Nem sztrájkolnak a volánosok, mert sikerült megállapodniuk a szaktárcával: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vállalta, hogy sürgősséggel törvénymódosítást kezdeményez a típusfüggőség megszüntetése érdekében, vagyis a járművezetők jogosultak lennének 2010-ig a korkedvezményes nyugdíjra attól függetlenül, hogy milyen korszerűségű járművet vezetnek. A korkedvezményes nyugdíjazás új rendszerét pedig 2010-ig kell kidolgozni. A Volán-társaságokat lefedő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) pedig arra vállalt kötelezettséget, hogy a jövő év végéig nem kezd sztrájkot a kormányzat hatáskörébe tartozó kérdésekben.

Gaskó István pénteki sajtótájékoztatóján a volánosok megállapodásáról azt mondta: nem meglepő, hogy a Volán-társaságok dolgozóit tömörítő Közúti Közlekedési Dolgozók Szakszervezete (KKSZ) aláírta a megállapodást a kormánnyal, de ezt a Ligához tartozó szakszervezetek nem tartják elfogadhatónak, így sztrájk lesz a Körös Volánnál és vélhetően a Balaton Volánnál is.

Az eddigi közlések szerint a Budapest Airportnál reggel 7 óra és 9 óra között, négyórás sztrájkot tartanak a LIGA Villamos és Hőenergia-ipari Szakszervezetek, 2, illetve 2-8 órás munkabeszüntetésre szólított fel a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A Magyar Orvos Szövetség országosan, váltott időpontokban sztrájkol, a SZEF-hez tartozó Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot tart.

Iskolák és kórházak csatlakoztak

Várhatóan mintegy negyvenezer pedagógus fejezi ki szolidaritását hétfőn valamilyen formában a Liga Szakszervezetek akciójával a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) eddig érkezett adatok szerint - közölte Árok Antal, a szervezet elnöke pénteken. A pedagógusok 51 százaléka kék szalagot tűz ki, míg 18 százalékuk kétórás figyelmeztető sztrájkot tart, 9-10 százalékuk egynapos munkabeszüntetéssel tiltakozik. Területenként változó arányban csatlakoznak a közoktatásban dolgozók a munkabeszüntetéshez. Kelet-Magyarországon, Hevesben alig lesz sztrájk, míg Nyugat-Dunántúlon, Zalában, Győr-Moson-Sopron, Veszprém megyében többen csatlakoztak az akcióhoz. A Pedagógusok Szakszervezete ugyanakkor továbbra sem támogatja a határozatlan idejű sztrájkot.

Az oktatási tárca már korábban közölte: a törvény szerint minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában az érintett napon megtarthatók-e a tanítási órák. Ha magas a bejárók száma, akkor megteheti, hogy rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el. Amennyiben erre nincs szükség, a sztrájk miatt az iskolából távol maradó tanulók hiányzását igazolt hiányzásként kell elfogadni. A rendkívüli tanítási szünet elrendelése nem mentesíti az iskolákat az alól, hogy gondoskodjon a tanulók felügyeletéről.

Kórházak is csatlakoznak az általános sztrájkhoz, pénteken jelentették be, hogy két órára beszüntetik a munkát a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban, és az egri Markhot Ferenc Kórház Rendelőintézetben. Nyíregyházán 8-tól 10 óráig a sürgősségi, a baleseti és a gyermekgyógyászati ellátás működik csak változatlan formában, az előjegyzett, illetve a beutalt betegeket csak a kétórás munkabeszüntetés után látják el az orvosok, vagy más időpontra teszik át a kezelésüket. Az egri rendelőintézetben, a laboratóriumban és a radiológián csak ügyeleti ellátást biztosítanak, vagyis a sürgős, halasztást nem tűrő eseteket látják el.