Adócsalásért ítélték el Kisléta polgármesterét

Vágólapra másolva!
Adócsalásért és magánokirat-hamisítás vétségéért egy év nyolc hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte Pénzes Sándort, Kisléta polgármesterét a Nyíregyházi Városi Bíróság pénteken. Az ítélet szerint a polgármester hamis számlákkal csökkentette cégének adóját. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

A bíróság az önkormányzati vezetőt öt rendbeli, az adóbevételt jelentős, több, mint 18 millió forint mértékben csökkentő adócsalás büntettében és három rendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek, és ezért 1 év 8 hónap, négyévi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte - közölte Nyakó Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elnökhelyettese. Az ítélet nem jogerős, mivel mind az ügyészség, mind a vádlott és védők három nap gondolkodási időt tartottak fenn annak elfogadásához.

A bíró tájékoztatása szerint az adócsalásos ügynek egy másodrendű vádlottja is volt, P. Sándor Károlyt két rendbeli bűnsegédként elkövetett adócsalás bűntettéért és két rendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért szintén 200 ezer forintra büntette az első fokon eljáró bíróság.

Az ítélet szerint a polgármester az irányítása alatt álló kft. nevében 1999 harmadik negyedévétől 2001 negyedik negyedévéig, a benyújtott áfa-bevallásaiban több, valótlan tartalmú számla általános forgalmi adó tartalmát figyelembe véve, 18 millió 295 ezer forinttal csökkentette jogosulatlanul az állam adóbevételét.

Az önkormányzati tisztségviselő különböző budapesti székhelyű építőipari vállalkozások és építési vállalkozók nevében kiállított, olyan fiktív számlákat szerzett be, amelyek mögött valós gazdasági tevékenység nem volt. A számlákat Pénzes Sándor cége nettó árbevételének megállapítása során költségnövelő tételként vette figyelembe és azzal a kft.-je társasági adóalapját és a fizetendő adóját mérsékelte. Társa, a másodrendű vádlott más nevében és nevére állított ki számlákat.

A bíróság nem adott helyt a polgármester és védőjének a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli előzetes bírósági mentesítés iránti kérelmének, ami azt jelenti, Pénzes Sándornak le kell majd mondania tisztségéről.