Tüntetéssel melegít a sztrájkra a Liga

Vágólapra másolva!
Szombaton nagygyűlést szerveznek azok a szakszervezetek, amelyek hétfőre hirdettek határozatlan idejű sztrájkot. A Liga kezdeményezéséhez időközben csatlakozott az egészségügyi dolgozók szakszervezete, valamint a két pedagógusszövetség is. A hétfői munkabeszüntetés miatt közlekedési fennakadások is várhatók.
Vágólapra másolva!

A jövő hétfőn kezdődő sztrájk miatt a közlekedésben jelentős fennakadásokra lehet számítani. Ennek oka, hogy határozatlan időre szóló sztrájkot hirdettek a vasútnál, hétfő délelőtt leállhat a budapesti tömegközlekedés egy része, illetve a Volán társaságok több mint fele. Ezzel egy időben az ország számos pontján félpályás útlezárás is lesz. A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége a sztrájkkal a kormány egészségügyi törvénye, illetve a nyugdíjszámítás szabályainak módosítása ellen akar tiltakozni.

Amennyiben az Országgyűlés december 17-én nem fogadja el az egészségbiztosítási reformtörvényt, a szakszervezetek akkor azonnal visszavonják a sztrájkfelhívást. Ha viszont a honatyák megszavazzák a törvényjavaslatot, akkor a sztrájkbizottságok összeülnek, és döntenek a folytatásról. Az Országgyűlés hétfői napirendje alapján azonban elképzelhető, hogy az egészségbiztosítási törvényjavaslatról csak a késő esti, esetleg éjjeli órákban szavaznak majd.

A sztrájkfelhíváshoz számos szakszervezet és civil szervezet csatlakozott, ezek listáját a Liga honlapján folyamatosan frissítik. A BKV-nál az üzemkezdettől 13 óráig sztrájkolnak, a Budapest Airportnál reggel 7 óra és 9 óra között, de 2-8 órás munkabeszüntetésre szólított fel a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. A Magyar Orvos Szövetség országosan, váltott időpontokban sztrájkol, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) pedig kétórás sztrájkot tart.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete határozatlan idejű, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége négyórás sztrájkot hirdetett. A tizenhat Volán társaságnál várhatóan üzemkezdettől reggel kilenc óráig sztrájkolnak a Liga és a Munkástanácsok tagjai. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) december 17-én az ország 19 megyéjében 40 helyen félpályás útlezárást tart.

A Liga elnöke közölte: december 15-én 11 órakor a fővárosi Alkotmány utcába várják azokat, akik december 17-én nem tudnak sztrájkolni, de tiltakozni szeretnének a kormány egészségügyi törvénye, illetve a nyugdíjszámítás szabálya ellen. A Liga kezdeményezéséhez nem csatlakozott a másik négy országos szakszervezeti konföderáció, ahogy novemberben sem tették.