Meghallgatják a miniszterek a gyógyszercégek panaszait

Vágólapra másolva!
Először egyeztethetnek a gyógyszer-gazdaságossági törvény januári bevezetése óta az új helyzetről az innovatív gyógyszergyártók a gazdasági miniszterrel csütörtökön. A felek közötti konfliktust az okozza, hogy a gyógyszerkasszát védő januári törvény gazdaságilag visszavetette a gyógyszerágazatot. A megbeszélésen az egészségügyi és a pénzügyminiszter is jelen lesz.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kezdeményezésére csütörtökön tárgyalóasztalhoz ül Kákosy Csaba gazdasági miniszter és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. A felek a januári gyógyszer-gazdaságossági törvény után létrejött helyzetet fogják értékelni, amely a korábbi nyilatkozatok szerint eredményeket ért el a gyógyszerkassza túlköltekezésének visszaszorításában, viszont jelentősen visszavetette a gyógyszercégek profitját.

Az innovatív gyógyszergyártók január óta folyamatosan keresik az alkalmat, hogy az érintett minisztériumokkal tárgyaljanak a számukra előnytelen változásokról, de ez az első alkalom, hogy a gazdasági miniszterrel találkozhatnak - mondta az [origo]-nak Bidló Judit, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. Ez persze nem jelenti, hogy eddig nem volt kommunikáció a minisztériumokkal, a gyógyszertörvényben illetékes Egészségügyi Minisztériummal.

A csütörtök délutáni találkozón jelen lesz Horváth Ágnes egészségügyi és Veres János pénzügyminiszter is - erősítette meg az [origo]-nak a Napi Gazdaság értesülését az EüM sajtóosztálya. A három miniszter jelenlétét az indokolja, hogy a gyógyszerkassza betartása az egészségügyi tárca és a Pénzügyminisztérium illetékességébe tartozik, a gyógyszergyárakkal való együttműködés, a cégek ösztönzése és támogatása viszont a gazdasági tárca dolga.

Az egyeztetéstől egyébként Bidló Judit nem vár nagy előrelépést a gyógyszergyártók helyzetében, a mai találkozó szerinte ugyanis inkább csak helyzetértékelés és problémafelvetés lesz, amelyen az új gazdasági miniszter megismerkedik a fontos stratégiai ágazatnak számító gyógyszergyártók képviselőivel. "Már akkor is eredményesnek tartjuk a találkozót, ha ennek köszönhetően a jövőben megindul a rendszeres párbeszéd a gyógyszergyártók és a Gazdasági Minisztérium között" - mondta az igazgató.