VSZ: Újabb vasutassztrájk várható

Vágólapra másolva!
Sztrájkot hirdet várhatóan jövő év elején a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), mert a MÁV Cargo vezetése nem hajlandó új kollektív szerződést kötni a dolgozókkal a december 31-én lejáró régi helyett - mondta Simon Dezső, a VSZ elnöke szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) Szociális Párbeszéd Szakosztályának ülésén meghívottként felszólaló szakszervezeti vezető szerint a vasutasoknak rengeteg problémával kell szembenézniük, a MÁV-nak nincs tisztességes bérajánlata, január elsejével újabb két cég válik ki a Magyar Államvasutakból, amellyel kapcsolatban még nincs megállapodásuk, valamint veszélybe került a "vasutasok szerzett joga", a menetkedvezmény.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) elnöke, akit ugyancsak meghívtak az ülésre elmondta: "nálunk a szolgálati törvény tiltja azt, hogy politikai tevékenységet folytassunk (...), kötéltáncot járunk, hiszen a szakszervezeti tevékenység ma elképzelhetetlen politikai tevékenység nélkül".

Mindkét érdekvédelmi vezető egyetértett abban, hogy szélesebb társadalmi és szakszervezeti összefogásra volna szükség, hogy nyomást tudjanak gyakorolni a döntéshozókra.

Horváth László, a MÚOSZ Szociális Párbeszéd Szakosztályának elnöke a sztrájkok és tiltakozások, avagy a szakszervezetek és a politika napirendi témával kapcsolatban, többek közt azt mondta: Magyarországon hiányos a sztrájktörvény, mivel nem tartalmazza a politikai sztrájk lehetőségét.