Hiába támadták meg ismét a népszavazást

Vágólapra másolva!
A bíróság újabb beadványt utasított el, amellyel meg akarták támadni a Fidesz által kezdeményezett népszavazás kiírását. A magánszemély által benyújtott kérelemmel formai okok miatt nem foglalkoztak.
Vágólapra másolva!

Újabb beadványt utasított el a Legfelsőbb Bíróság, amelyet az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a Fidesz és a KDNP népszavazási aláírásait hitelesítő döntése ellen nyújtottak be. Szerdán egy magánszemély személyesen terjesztette a bíróság elé kérelmét, amellyel támadta az OVB-nek azt a döntését, hogy megfelelő számú aláírás gyűlt össze a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében a népszavazáshoz, és a referendum kiírható.

A bíróság felülvizsgálatra alkalmatlannak találta a kérelmet - többek között azért, mert a rendelkezésre álló három napos határidőn túl, ügyvédi képviselet nélkül nyújtotta be azt a kérelmező -, és érdemi vizsgálat nélkül utasította el. Két másik felülvizsgálati kérelmet is azért utasított el hétfőn, mert azokat ügyvédi képviselet nélkül terjesztették elő, pedig ez kötelező ennél az eljárásnál.

Az OVB múlt héten szerda este állapította meg, hogy a Fidesz mindhárom népszavazási kezdeményezésében összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így várhatóan a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében kiírható a referendum. Az OVB határozata ellen összesen hat kifogás érkezett.