Gyufásdobozra nyomtatnák a topbűnözők képét

Vágólapra másolva!
A legkeresettebb bűnözők megtalálását várja az országos rendőrfőkapitány attól, hogy januárra elkészül a bűnözők százas toplistája. A száz közé a legbrutálisabb gyilkosok mellett azok kerülnek, akik nagy kárt okoztak sok embernek, vagy éppen több hatóság is körözi őket. A rendőrök azon is gondolkodnak, hogy a körözöttek arcát gyufásdobozokra nyomtassák.
Vágólapra másolva!

Bűnözői százas lista összeállítására készül a rendőrség január elejére. A listára a legsúlyosabb bűncselekményekkel gyanúsítottak kerülnek majd fel, illetve azok, akik sok embernek és nagy összegű kárt okoztak. Felkerülnek majd azok is, akiket több hatóság köröz eredménytelenül, van ugyanis olyan bűnöző, akit nyolc-tíz hatóság is keres - mondta az [origo]-nak Bencze József országos rendőrfőkapitány. A lista legalább negyedévenként frissülne, és a rajta szereplőket egy speciális csoport keresné.

"Ez a lista külön rendőrségi költségbefektetés nélkül is érdekelni fog talán valakit" - mondta Bencze, aki szerint azon is gondolkodnak, hogy gyufásdobozon jelentetik meg egy-egy körözött bűnöző képét. "Ez már inkább pénz kérdése" - fogalmazott.

Az ORFK a listától azt reméli, hogy a top százas összeállítás hatására többen jegyzik meg a legnagyobb bűnözők arcát, többen tesznek bejelentést, így könnyebben megtalálja őket a rendőrség. Bár már létezik egy top 21-es lista, az ORFK ezzel nem elégszik meg (erre minden megyéből egy-egy keresett bűnöző kerül fel).

"Száz, az mégsem huszonegy" - jelentette ki Bencze József, aki szerint Budapesten már önmagában jelentős számú komoly bűnöző tevékenykedik, közülük biztosan többen felkerülnek majd a készülő listára. Országosan egyébként 43 ezer embert köröznek a hatóságok.

A listára várhatóan a top 21-ből hat ember kerül fel. Köztük van Farkas Róbert, a Varjú, aki a gyanú szerint összesen 17 pénzintézetet, takarékszövetkezetet, postát és zálogházat fosztott ki fegyverrel. Tomori Tamás Jánost gyilkosságért keresik hiába évek óta, Berente Lászlót hat elfogatóparanccsal csalásért és sikkasztásért. Borbély Zsolt még nála is több, összesen nyolc elfogatóparancsot gyűjtött össze - magánokirat-hamisításért körözik. A 35 éves Kiss Istvánt emberölésért keresik, a 43 éves Csikós Jánost pedig azért, mert kétéves börtönbüntetésének megkezdése előtt eltűnt.