Nem lesz fideszes alternatíva az egészségügyben

Vágólapra másolva!
Elutasította szerdai ülésén az egészségügyi bizottság, így nem kerülhet az Országgyűlés elé a civil szervezetek által kidolgozott alternatív egészségbiztosítási javaslat. Az alternatív tervet - amely kizárná a magántőkét, és meghagyná az állami biztosítót - a Fidesz mellett támogatja az országos sztrájkkal fenyegető Liga Szakszervezet és az orvosi kamara is. A Fidesz - amely többször ígérte, mégsem állt elő saját terveivel - így még a civilek oldalvizén evezve sem tudott érdemben beleszólni az egészségbiztosítási vitába. A kormánypártok azért mondtak nemet, mert szerintük a tervezet nem változtatna a jelenlegi rendszeren.
Vágólapra másolva!

Semmi esély arra, hogy az Országgyűlés elé kerüljön az az alternatív egészségbiztosítási törvénytervezet, amelyet a civil szervezetek azzal a céllal állítottak össze, hogy kigolyózzák a koalíciós reformjavaslatot. A Fidesz által felkarolt kezdeményezést szerdai ülésén nem támogatta az Országgyűlés egészségügyi bizottsága, a javaslattal így érdemben már nem foglalkozhat a parlament.

Az alternatív javaslat a kormány terveivel szemben - amely megyei pénztárakra bízná az ellátás megszervezését - megőrizné az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kizárólagos szerepét. A biztosítót Nemzeti Társadalombiztosítási Intézet névre keresztelnék át, és erősítenék a jogosítványait. A megreformált biztosítónak többek között az ellátásszervezés és az ellenőrzés terén lenne nagyobb hatalma, amitől a dokumentum szerzői a hatékonyság javulását várnák.

Az egészségbiztosító politikai függetlenségét azzal garantálná a tervezet, hogy azt nem a kormány, hanem az Országgyűlés alá rendelnék. Ráadásul munkaadókból, munkavállalókból létrejövő testület gyakorolna ellenőrzést felette. Ez azért érdekes, mert korábban a társadalombiztosítási alapokat felügyelő önkormányzatokat a Fidesz-kormány szüntette meg 1998-ban. A 90 oldalas alternatív javaslatot több olyan szervezet is támogatja, amely hevesen kritizálta a kormány egészségbiztosítási terveit: többek között a december 17-ére sztrájkot tervező Liga Szakszervezetek és Magyar Orvosi Kamara.

Mikola István, az egészségügyi bizottság fideszes elnöke szerint azért karolták fel a kezdeményezést, mert az a kormány terveivel szemben garantálja, hogy mindenki egyforma ellátáshoz jusson. Az egészségügyben nincs szükség értékváltásra, magánbefektetők bevonására, csupán a rendszer hatékonyságát kell növelni - tette hozzá Mikola. Schvarcz Tibor, a bizottság MSZP-s alelnöke szerint furcsa, hogy a Fidesz kiáll a tervezet mellett, hiszen az olyan javaslatokat tartalmaz, amelyet korábban kifogásolt az ellenzéki párt, ilyen például a várólisták bevezetése, vagy a műtétek számának korlátozása.

Béki Gabriella, SZDSZ-es képviselő azt vette fel: érthetetlen, miért akar új törvényt a Fidesz, ha a párt szerint nincs szükség reformokra. Az alternatív törvény ugyanis - Béki szerint - számos elemében hasonlít a jelenleg érvényes jogszabályhoz. Szocialista képviselők azt is nehezményezték, hogy ha a Fidesz számára fontos a javaslat, miért hiányzik az ülésről az ellenzéki képviselők közel fele. Az ülésnek csak a végére ért oda Nagy Kálmán KDNP-s képviselő, aki Mikola Istvánnal jegyezte a javaslatot. A bizottság végül 8 igen és 13 nem szavazattal utasította el, hogy a tervezet a parlament elé kerüljön.

Mikola István november közepén azt mondta: azért nem adnak be módosító javaslatokat az Országgyűlés előtt lévő egészségbiztosítási törvénytervezethez, mert egy saját változottal rukkolnak elő. A bejelentést követő napon a Fidesz sajtóosztályán azt közölték az [origo]-val, hogy félreértés történt, a pártnak nincs saját törvénytervezete. Mikola ezt követően kijelentette: mégsem terjesztik be a javaslatukat, előbb megvárják, mi lesz a parlament előtt fekvő törvénytervezet sorsa.