Divattá vált a bankautomaták lopása

Vágólapra másolva!
Magyarországon két esetet leszámítva nem fordult elő, hogy egész bankautomatát (ATM) loptak volna. Európában azonban egyre gyakoribb a jelenség. Legutóbb például Csehországban állt rá egy banda az ATM-lopásra. Biztonsági szempontból szerencsésebb, ha ATM-et lopnak a rablók, mint ha bankba törnének be, ezért nem várható, hogy csökkenne a közterületekre kihelyezett automaták száma.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az eddigi két esetet leszámítva enm fordult elő, hogy egész bankautomatát loptak el. Külföldön azonban ez gyakoribb jelenség.

"Általános tendencia Európában, hogy a bankbiztonság növekedésével párhuzamosan megnőtt a szabadban lévő pénzlelőhelyek elleni támadások száma" - mondta az [origo]-nak Földi Tamás, a Bankszövetség Bankbiztonsági Bizottságának titkára. Manapság a bankokat jobban védik, kamerákkal és őrökkel egyaránt. Ráadásul a fiókokat megpróbálják minél jobban készpénzmentesíteni, az ügyfelek és az ott dolgozók védelme érdekében - tette hozzá. Ezzel párhuzamosan inkább az automatáknál intézik a ki- és befizetéseket, így ott nagyobb összegek is lehetnek.

A támadásokat általában bandák követik el, jól előkészített, gyors, hatékony, profi akció keretében. Legutóbb például Csehországban volt több hasonló rablás - mondta Földi, megjegyezve, hogy az elkövetők nem biztos, hogy megállnak az országhatárnál. A nemzetközi példák azt mutatják, általában hétvégenként szokták elrabolni az automatákat, például a zárt bevásárlóközpontokból, üzletekből. Egy-egy automata körülbelül 400 kilogrammot nyom, így a földhöz rögzített ATM kitépése és elszállítása gondos tervezést igényel.

Mivel az automatákat ért támadásoknál attól nem kell tartani, hogy emberéletet is veszélyeztetne az akció, a bankoknak nem érdekük, hogy csökkentsék a kihelyezett ATM-ek számát. Az automatákat néhány helyen kamerákkal figyelik, de vagyonvédelmi rendszert is építenek beléjük. Ha ellopják az ATM-et, a rendszer riaszt. Emellett igyekeznek a földhöz való rögzítést is minél inkább megerősíteni.

December elején Győrben, novemberben pedig Zircen loptak el ismeretlen tettesek egy-egy pénzzel teli bankautomatát helyi áruházak bejáratától. A győri ATM-ben mintegy 10 millió forint volt. A szétszedett ATM-eket szombaton találták meg egy Oroszlány melletti horgásztóban.