Könnyen megússzák a korruptak

Vágólapra másolva!
Magyarországon minden szinten előfordul korrupció, összefonódások vannak a politikai és a gazdasági élet szereplői között, de az egészségügy vagy a rendőrség berkeiben is - derül ki az Transparency International jelentéséből. A korrupció melegágya a kampány- és pártfinanszírozások területe, ott a szervezet szerint az egész rendszer átalakítására lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Hiába születtek a korrupció kivédésére szabályok, a korruptak többnyire mégis könnyen megússzák Magyarországon - derül ki az Transparency International 2007-ben végzett felméréséből. Nem elég erősek és hatékonyak a korrupciós esetek kivizsgálására hivatott hatóságok, és nem kapnak hathatós védelmet a bejelentést tevők. Korrupció előfordul magas szinten - a politikai és gazdasági élet szereplői körében -, de alacsonyabb szinten is: az egészségügyben, a rendőrségnél, az engedélyezési hivataloknál - állapítják meg.

A legtöbb közintézményben hiányzik az etikai és magatartási kódex, ezért nem világosak az összeférhetetlenségre, az ajándékozásra és vendéglátásra vonatkozó szabályok, vagy ha léteznek, akkor nem kellően szigorúak a jelentés szerint. Számos közintézményben a munkaerő-felvételi eljárások nem átláthatóak, így a nyílt verseny helyett az önkényes döntések kapnak teret.

A legtöbb problémát a kampány- és pártfinanszírozások, és a közbeszerzések terén találták, ott az egész rendszer átalakítására lenne szükség az Transparency International szerint. A kampányköltségek elemzése alapján ugyanis látható, hogy a pártok által felhasznált anyagi források többsége le nem könyvelt juttatásokból származik. A közbeszerzés rendszere pedig túl bonyolult és még mindig teret enged a manipulációnak - teszik hozzá.

A szervezet ezért azt javasolja, hogy a jelenleginél sokkal szigorúbban szabályozzák a pártfinanszírozást, és legyen egyszerűbb a közbeszerzés folyamata, valamint nyújtsanak hatékonyabb védelmet azoknak, akik bejelentenek valamilyen korrupciós ügyet. Javasolják azt is, hogy a jövőben valósítsák meg az Állami Számvevőszék és az ombudsmanok ajánlásait, javaslatait.