Pályázati csalásért jelentettek fel egy diszkót

Vágólapra másolva!
Feljelentést tett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mert a gyanú szerint szabálytalanul vett fel közel 25 millió forintos támogatást egy diszkót üzemeltető kiskunhalasi cég. Az ügynökség szerint a kft. olcsóbb eszközöket vásárolt, mint amelyekre a támogatást felvette. A cég vezetőjét az [origo] októberben már kérdezte a pályázatról, akkor azt mondta, minden szabályos volt.
Vágólapra másolva!

A kiskunhalasi szórakozóhelyet üzemeltető Disco Magic Kft. a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján található adatok szerint 2004 szeptemberében nyert el támogatást "új fény-és hangtechnikai berendezésekre". A cég "versenyképeségének javítására" kapta a közel 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A NFÜ azonban most azt állítja, szabálytalanság történt, és felvetődik a bűncselekmény gyanúja is, ezért feljelentést tett az ügyben.

Az ügynökség közleménye szerint "közérdekű bejelentés alapján" kezdett el vizsgálódni. Október 25-én helyszíni ellenőrzést tartottak a kft. telephelyén, és megállapították, hogy "bár a cég a megpályázott összegeket számlával, hivatalosan is elszámolta az NFÜ felé, valójában a pályázatában jelzettekhez képest, több esetben jelentősen gyengébb minőségű és alacsonyabb árú eszközöket szerzett be". A vizsgálatot követően az NFÜ elrendelte a teljes támogatási összeg visszafizetését. A feljelentést a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságán tették meg.

A Disco Magic Kft. vezetőjét próbáltuk elérni, de nem vette fel a telefonját. Október elején az [origo] már kérdezte a cégvezetőt a támogatásról, de ő azt közölte, hogy minden szabályosan történt, "rendes pályáztatás" keretében. Azért kerestük akkor a diszkót üzemeltető céget, mert a kiskunhalasi önkormányzat szocialista frakciójának egyik tagja, Weiszenberger László egy nyilvánosságra került videófelvételen támogatási pénzek lefölözéséről beszélt.

A Disco Magic támogatási ügyéről szerdán sajtótájékoztatót tartó Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter megerősítette korábbi kijelentését, hogy az anti-lop portálra beérkező minden ügyet kivizsgálnak. A tájékoztatón kiderült, eddig 150 bejelentés érkezett a portálra, ezek egy része internetes viccelődés, és többnyire kisebb ügyekről van szó. Szeptember végéig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 46 ügyben indított eljárást, 29 esetben jogsértést állapított meg, és 780 millió forint támogatás visszafizetését rendelte el, 13 esetben nem történt szabálytalanság, 4 ügyben pedig még tart a vizsgálat.