Bejelentették a népszavazási aláírások hitelesítését

Vágólapra másolva!
Bejelentették a parlamentben a Fidesz és a KDNP népszavazási aláírásainak elfogadását. Ezt megelőzően hitelesítette a Legfelsőbb Bíróság az íveken szereplő szignókat. Eközben Balsai István ellenzéki képviselő a parlament elé citálta volna az Országos Választási Iroda vezetőjét, aki szerinte nem eléggé gyorsan postázott dokumentumokat a bíróságnak.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlésben bejelentették, hogy az Országos Választási Bizottság hitelesítette a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kérdésekhez gyűjtött aláírásokat. Szigeti Péter OVB-elnök Szili Katalin házelnöknek írt tájékoztató levelét Nyakó István jegyző olvasta fel.

Szili bejelentette: a népszavazások elrendeléséről szóló határozati javaslat elkészítésével az alkotmányügyi bizottságot bízza meg. Hozzátette: a házbizottság csütörtöki ülésén tárgyalják meg, mikor kerül majd napirendre a javaslat. A Fidesz azt szeretné, ha még a téli ülésszakon döntene erről a parlament.

Hitelesített a Legfelsőbb Bíróság

Ezt megelőzően újabb olyan végzéseket hozott a Legfelsőbb Bíróság, amelyek hitelesítik az Országos Választási Bizottság (OVB) által helybenhagyott ellenzéki aláírásgyűjtő íveken szereplő szignókat. A Fidesz és a KDNP népszavazásának útjából így elhárultak a végső akadályok is.

Az egyik jogerős végzés szerint M. E. ügyvéd kérelmező mindhárom, a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében indított népszavazási kezdeményezést megtámadó felülvizsgálati kérelme nem alapos. M. E. beadványa szerint felmerült annak gyanúja, hogy az aláírásokat jogellenesen szerzett adatbázisból gyűjtötték, illetve kifogásolta, hogy az aláírások tételes ellenőrzését nem rendelte el az OVB. Utalt arra is, hogy megsértették a választási eljárási törvény alapelveit, de - bár megjelöl a népszavazás tisztaságát sértő konkrét magatartásokat - azokról írásbeli bizonyítéka nincs.

Az LB végzése szerint nem megalapozott a kérelmezőnek az OVB által alkalmazott statisztikai és matematikai módszerekkel kapcsolatos kifogása, és felhívta a figyelmet arra, hogy mindhárom kérdés esetében a szükségesnél 50 ezerrel több aláírás érkezett. A bíróság úgy vélte, az aláírások tételes vizsgálatának szükségessége csak akkor merülhet fel, ha az alkalmazott módszer nem valószínűsíti a kellő számú érvényes aláírás meglétét, azonban a három népszavazási kezdeményezés esetében a lefolytatott ellenőrzés igazolta ezt.

Az LB hétfőn délelőtt megtárgyalt két másik felülvizsgálati kérelmet is, ezeket hivatalból utasította el, mert a kérelmezők ügyvédi képviselet nélkül terjesztették elő kérelmüket, holott a bírósági felülvizsgálati eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező.

Az OVB a múlt héten szerda este állapította meg, hogy a Fidesz mindhárom népszavazási kezdeményezésében összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így várhatóan a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében kiírható a referendum. Az OVB határozata ellen összesen hat kifogás érkezett, ezek közül négyet - egyet már pénteken - elbírált az LB.

Balsai szerint lassú Rytkó

Balsai István, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának fideszes tagja vasárnap jelentette be, hogy kezdeményezi Rytkó Emíliának, az Országos Választási Iroda vezetőjének az országgyűlési bizottság előtti meghallgatását, mert a Fidesz népszavazási kezdeményezéseivel kapcsolatos, péntek délutánig beérkezett öt kifogást a választási iroda csak hétfőn juttatja el az LB-nek. Pedig azokat - utalt rá a politikus - a választási eljárásról szóló 1997-es törvény szerint haladéktalanul továbbítani kellett volna. Úgy értékelte, hogy ezzel Rytkó Emília durva törvénysértést követett el.

Rytkó erre reagálva tudatta: pénteken egy kifogás érkezett a választási irodához, amit még ugyanezen a napon átadtak a Legfelsőbb Bíróságnak, s ennek az elbírálása meg is történt. Szombaton további öt kifogás érkezett, az utolsó délután 16 órakor.

Közölte: az LB-n szombaton 16 óra után nem volt, aki átvegye a kifogásokat, ezért telefonon érdeklődtek a teendőről. A közigazgatási kollégiumtól azt a választ kapták, hogy hétfőn reggel nyolc órakor várják a beadványokat. Az Országos Választási Iroda vezetője elmondta azt is, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak 72 órája van az elbírálásra.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfőn - a kormánypárti képviselők nem szavazataival - elutasította az irodavezető meghallgatását.