Az Ab elutasította az OVB döntéseit megtámadó kifogásokat

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította az Országos Választási Bizottság (OVB) patikaliberalizációval kapcsolatos döntéseit megtámadó kifogásokat hétfői ülésén. Eszerint a Fidesz és a KDNP, illetve Kálmán László nyelvész ezzel kapcsolatos, ellentétes tartalmú népszavazási kezdeményezéseiben is megkezdődhet az aláírásgyűjtés. A Fidesz-KDNP kedden reagál az Ab döntésére.
Vágólapra másolva!

Az Ab hétfőn elutasította az OVB július 18-i határozata ellen benyújtott nyolc kifogást. Az OVB ekkor hitelesítette a Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát. Az íven szereplő kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket csak gyógyszertárban lehessen árusítani?

Az Ab ugyancsak elutasította az OVB aznapi másik határozata ellen benyújtott tizennégy kifogást. Az OVB ebben hitelesítette a Kálmán László nyelvész által benyújtott népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát. Az íven szereplő kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?

Az Ab indokolásában kiemelte: sem a népszavazási törvény, sem a választási eljárásról szóló törvény nem rendelkezik arról az esetről, ha az újabb népszavazási kezdeményezést az előző hitelesítése előtt nyújtották be. Az Ab kizárólag csak azt vizsgálhatja, hogy a konkrét kérdés megfelel-e az alkotmányi és törvényi feltételeknek - szögezték le.

A Fidesz bejelentette: kedden reagálnak az Ab döntésére.