Vágólapra másolva!
Fizetni fog az állam, amiért jogsértő módon távolította el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének éléről Szász Károlyt és helyettesét 2004-ben. A két egykori vezető ugyanis jogerősen pert nyert a bíróságon. A jogszabály módosítását, amellyel elérték Szász menesztését, már elfoogadásakor komoly viták övezték.
Vágólapra másolva!

Pert nyert Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi elnöke és Sáray Éva korábbi elnökhelyettes a Legfelsőbb Bíróságon Draskovics Tibor korábbi pénzügyminiszter ellen, aki - az ítélet szerint - a két vezetőt jogellenesen mentette fel. Minderről maga Szász Károly tájékoztatta vasárnap közleményben az MTI-t. Szász 2000 és 2004 között irányította a pénzügyi felügyeleti szervezetet.

"A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2004. május 18-án leváltott elnöke, Szász Károly és elnökhelyettese, Sáray Éva közszolgálati jogviszony megszüntetése tárgyban indított perében a Legfelsőbb Bíróság 2007. december 7-én kézbesített ítéletében jogerősen megállapította, hogy az akkori Pénzügyminiszter, Draskovics Tibor az érintett vezetők közszolgálati jogviszonyát jogellenesen számolta fel" - áll a közleményben.

A PSZÁF volt elnökének ügyvédje, Nemcsói András ügyvéd az MTI érdeklődésére vasárnap közölte: a Legfelsőbb Bíróság döntése megfelelő erkölcsi és anyagi elégtételt biztosít a jogellenesen leváltott vezetők részére. Eszerint a felmentéstől a jogerős ítéletig járó illetmény, egyéb járulékok, és ezek kamatai illetik meg a két korábbi vezetőt, valamint - az elsőfokú bíróság döntésétől függően - 2-12 hónapig terjedő átlagilletmény is jár a per nyerteseinek.

Szász eltávolítását komoly viták előzték meg. 2003 decemberében fogadta el a parlament azt a törvényt, amellyel a kormány megszabadult a felügyeleti vezetőtől. Az akkori államfő, Mádl Ferenc az Alkotmánybírósághoz fordult, részben azért, mert szerinte a törvény egyedi személyi döntést mond ki normatív, törvényi formában. A Fidesz szintén bírálta a törvényt, mert szerinte politikai okokból távolította el a kormány Szászt a helyéről. Az Alkotmánybíróság ugyan talált szabálytalanságokat a törvényben, de azt is kimondta, hogy a jogszabály egésze nem alkotmányellenes.