Sürgősségin folytatja a börtönt megjárt orvos

Vágólapra másolva!
Korábbi munkahelyén, a szentesi kórházban dolgozik újra az a sebész, akit korábban letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, mivel több tízmilliós kárt okozott az egészségbiztosítónak. Az orvos tette vitatható volt, mert miközben megkárosította az államot, az operációk orvosilag indokoltak voltak.
Vágólapra másolva!

Szerdától újra a szentesi kórházban dolgozik az a sebész, akit tavaly júniusban a bíróság csalás miatt ítélt börtönbüntetésre. Geönczeöl Tibor osztályvezető orvost, valamint a kórház korábbi igazgatóját, Kovács Ágnest azért marasztalták el, mert 1997 és 2001 között közel 215 olyan műtétet végeztek el, amellyel 65 millió forintnyi kárt okoztak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP).

A csalást azzal követték el, hogy a külföldi betegen elvégzett operációkat sürgősségi műtétként könyvelték el, miközben erről szó sem volt. A sürgősségi esetben ugyanis a külföldieket is ugyanolyan ellátásban kell részesíteni, mint a magyarokat, így a kezelés költségét az ő esetükben is megtéríti az OEP. A tervezhető beavatkozások - csípőprotézis, szemlencse beültetés - költségét viszont a külföldieknek ki kell fizetniük. A kórházban ellátott külföldi betegeknél - a fizetés elkerülése érdekében - a beavatkozásokat sürgősségi eseteként könyvelték el.

A történtet bonyolította, hogy Sólyom László köztárasági elnök megkegyelmezett az orvosoknak. A sebész főorvos 3 éves börtönbüntetését 1 év elzárásra, a kórházigazgató 1,5 éves letöltendő börtönbüntetését pedig felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítette. Bár a köztársasági elnök nem indokolta meg a kegyelmet, abban nagy szerepe lehetett, hogy többen úgy vélték: finanszírozási szempontból nem, szakmailag viszont indokoltak voltak a beavatkozások. Ráadásul a két orvos védelme érdekében hatezer aláírást gyűjtöttek össze Szentesen és a város környékén.

Geönczeöl februárban kezdte meg börtönbüntetését Nagyfán, de jó magaviselete miatt három hónappal korábban, november végén feltételesen szabadlábra helyezték. Jelenleg a szentesi kórház sürgősségi osztályán dolgozik. Geönczeöl az [origo]-nak nem kívánt nyilatkozni, mindössze azt mondta: elege van abból, ahogy a sajtó tálalta a történteket. Várkonyi Katalint, a kórház főigazgatóját pénteken nem értük el. Az igazgató korábban a Délmagyar című lapnak azzal indokolta az orvos visszavételét, hogy kiváló szakember és megbűnhődött a hibájáért.

A kórház egyik neve elhallgatását kérő munkatársa az [origo]-nak azt mondta: a sebész azért térhetett vissza korábbi munkahelyére, mert az általa elvégzett végzett beavatkozások orvosilag indokoltak voltak. Hasonló esetek valószínűleg már nem fordulhatnak elő - tette hozzá. Az egészségügyi reform óta ugyanis az OEP sokkal alaposabban ellenőrzi a kifizetéseket. Molnár Lajos korábbi egészségügyi miniszter tavaly októberben jelentette be, hogy olyan ellenőrző csoportokat hozunk létre, amelyek a kiemelkedő OEP-támogatást rendelő orvosok tevékenységét ellenőrzik.