Faképnél hagyta a brezsnyevező Demszkyt orosz vendége

Vágólapra másolva!
Félbeszakította az éppen a budapesti zavargásokról beszélő Demszky Gábort, és távozott a Városházáról Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó. A budapesti főpolgármester előzőleg azt mondta a kormányzónak, hogy a brezsnyevi időket idézte az orosz ellenzékiekkel szembeni eljárás, és az orosz választások tisztaságával kapcsolatos aggodalmakat emlegette.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi oroszországi parlamenti választásokkal kapcsolatos aggodalmakat emlegette Demszky Gábor a vele hivatalos találkozón tárgyaló Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzónak pénteken Budapesten. A vendég a tárgyalás végén faképnél hagyta Demszkyt. A két városvezető többek közt a turisztikai kapcsolatakról, illetve a közműberuházásokról tárgyalt.

Demszky Gábor (SZDSZ) szerint a brezsnyevi időket idézte az orosz ellenzékiek, elsősorban Garri Kaszparov és Borisz Nyemcov elleni eljárás. A főpolgármester emlékeztetett, hogy az oroszországi választások tisztasága miatt a magyar külügyminiszter és az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is jelezte aggodalmait, és arra kérte a kormányzót: vesse latba befolyását, hogy megszűnjön az ellenzékiek zaklatása Oroszországban.

Valenytina Matvijenko erre azt mondta, Szentpéterváron minden választási körzetben minden párt megfigyelői jelen voltak, sokban külföldi megfigyelők is, hivatalos panaszt azonban nem kaptak a voksolás tisztaságával kapcsolatban. Az orosz politikus közölte, osztja Demszky véleményét, hogy az ellenzékre mind a politikában, mind a parlamentben szükség van, ám szerinte az ellenzéknek is a törvényi keretek között kell tevékenykednie.

A főpolgármester elkezdte mesélni, hogy az ellenzéki demonstrációk, különösen egy erőszakot alkalmazó szélsőjobboldali csoport megmozdulásai Budapesten is sok problémát okoztak, amikor a kormányzó egy másik rendezvényre hivatkozva félbeszakította, és távozott a Városházáról.