Tízmilliárdot bukott az állam a fagyállós szeszhamisításon

Vágólapra másolva!
Tízmilliárd forint adóbevételtől esett el az állam a fagyállóból pálinkát gyártó szeszhamisító-hálózat tevékenységével, amely sikeresen kerülte ki az ellenőrzéseket és a jövedéki adót. A kotyvasztott italok mérgezésszerű tüneteket is okozhattak. A hamis szeszhez felhasznált fagyállót az Etanol 2000 nevű cég gyártotta, a vele kapcsolatban állók pedig leszűrték és pálinkává higították. A vámőrség vádat emelt - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Lezárult a vámőrség vizsgálata a szeszhamisító-hálózat ügyében, amely - mint kiderült - olyan nagy tételben űzött illegális tevékenységet, hogy az állam tízmilliárd forint adóbevételtől esett el. A vádemelési javaslat szerint a gyanúsított V. Tibor és 32 társa, akik fagyállóból gyümölcspálinkát készítettek, és olcsó kocsmáknak adták el a folyadékot - írja a Népszabadság.

Az Észak-Magyarországon egyre terjedő olcsó és rossz minőségű szeszesitalokra először az Észak-Magyarországi Regionális Nyomozó Hivatal figyelt fel, és elkezdte keresni a forrást. Ekkor került képbe az Etanol 2000 Kft, amely utóbb a több lépcsős szervezet fejének bizonyult, és országszerte terjesztette 2003-és 2005 között a rossz minőségű szeszes italokat - írja a lap.

Az Etanol 2000 etilalkohol-termékeket gyártott, köztük egy Balu nevű fagyállót. A jövedéki termékké válást sikerült kikerülni azzal, hogy a magában jövedéki terméknek számító fagyállóhoz egy - a mai napig meghatározhatatlan összetételű - kék folyadékot kevertek. Ezzel a Balu fagyálló vegyipari termékké vált, amely nem számít jövedéki terméknek - így nem kellett utána literenként 1920 forintot fizetni, és elkerülte a vám- és pénzügyőrök figyelmét is.

A vámőrség azonban bizonyítékokat szerzett arra, hogy a Balu fagyálló kifejezetten a szeszhamisítóknak készült, akik egyszerű eljárással kivonhatták a folyadékból a kék adalékanyagot. Az így kapott finomszeszt negyven százalékosra higították, majd gyümölcsaromával ízesítették és a kocsmákba került - írja a Népszabadság.

Ezt az eljárást családi házak hátsó udvaraiban végezték, rossz higiéniai körülmények között - közölte a vámőrség. Az anyag azonban amiatt okozhatott mérgezésszerű tüneteket, mert a kék folyadékot - valamilyen denaturáló anyagot - nem sikerült házilag maradéktalanul kivonni a szeszből.

A gyanúsítottak között nem csak az Etanol 2000 Kft. és a pálinkává alakítással foglalkozó cégek vezetői, hanem kocsmárosok is vannak. Nekik ugyanis a hatóságok szerint tisztában kellett lenniük azzal, hogy a literenként 500-600 forintért megszerzett kommersz pálinka nem lehet legális, hiszen az alkoholnak pusztán a jövedéki adója drágább ennél az árnál - írja a Népszabadság.