Megint szemét került a Tiszába

Vágólapra másolva!
Ismét hulladéksziget úszik a Tiszán, a szerdai, Bodrogon keresztül bemosódott szennyezés után csütörtökön a Felső-Tisza valamelyik mellékfolyójából át került a vízbe a szemét az áradással. Egy hétig is eltarthat, mire megtisztítják tőle a folyót.
Vágólapra másolva!

Újabb hulladékszennyezés érkezett Magyarországra, de most nem a Bodrogon át, hanem a Felső-Tisza valamelyik mellékfolyójából mosta be a szemetet az áradás a Tiszába - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője csütörtökön. A hulladék elsősorban műanyag flakonokból áll, mintegy 30 kilométeres hosszúságban, 15 százalékos fedettséggel úszik a víz felszínén. Az előző hulladékszennyezés az ukrán Ung folyó áradása miatt került a Bodrogba, majd a Tiszába.

A szóvivő elmondta, hogy az újabb szennyezést - hasonlóan az előző esethez - szintén a Kiskörei Vízlépcsőnél, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) működési területén távolítják el a folyó felszínéről. A hulladék kiszedése egy hétig is eltarthat, a szennyezés miatt harmadfokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültség van érvényben. A környezetvédelmi szaktárca meg akarja téríttetni a kárelhárítás költségeit az ukrajnai szennyezővel.

A vízügyi szóvivő szerint a korábbi árvizek levonulásakor is szinte valamennyi alkalommal előfordult hasonló kisebb-nagyobb szennyezés. "Sajnos általában minden árhullám hoz magával valamennyi hullámtéri szemetet, ami vélhetően illegális lerakókból és az ártéren elhelyezett hulladékokból származik" - tette hozzá.