Karácsonyi razziákat tartanak a piacokon

Vágólapra másolva!
Eddig 250 millió forintnyi bírságot szabtak ki a Csillagszóró hadművelet keretében, amely arra hivatott, hogy kiszűrje a karácsonyi vásárhoz kötődő kereskedelmi rendellenességeket, valamint a munkaügyi jogszabályok megszegését. Az ellenőrök csütörtökön Budapesten a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron és a Józsefvárosi piacon folytattak eredményes akciókat.
Vágólapra másolva!

A Józsefvárosi piacon feketén foglalkoztatott magyar és munkavállalási engedély nélkül alkalmazott szír és román állampolgárok akadtak fel az ellenőrzés során. Nyugtaadás elmulasztása, jelöletlen termékek, ismeretlen eredetű, vagy lejárt szavatosságú élelmiszerek, valamint illegális petárda árusítás miatt több mint 9 millió forintnyi bírságot szabnak ki.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásáron kétszer róttak ki 20 000 forintos helyszíni, egyszer pedig 50 000 forint minőségvédelmi bírságot, lejárt szavatosságú élelmiszerek miatt, és elkoboztak 10 kiló fagyasztott saslikot. A munkaügyi ellenőrök két feketemunkást is találtak. Az adóellenőrök itt is találtak ismeretlen eredetű árukat.

Forrás: MTI
A saslik nem állta ki a próbát

A kormány november 22-én indított az egész országra kiterjedő fogyasztóvédelmi ellenőrzést az év végi ünnepekhez és vásárlásokhoz kapcsolódóan. A Csillagszóró hadművelet nevet viselő, több hatóság együttes részvételével folyó akciósorozatban eddig több mint 4.500 ellenőrzést végeztek. A kiszabott bírságok összege már meghaladja a 250 millió forintot, az elkobzott áruk értéke pedig eléri a 100 millió forintot.

Az ellenőrzések 2008 első hetéig folytatódnak. A következő napokban egyebek közt kétezer állategészségügyi szakember szezonális termékeket fog vizsgálni az árusítóhelyeken: például halat, pulykát, virslit, szaloncukrot, bejglit. Az APEH munkatársai pedig a karácsonyi vásárokon folytatnak ellenőrzéseket.

A Csillagszóró hadművelet első két hetében a főváros és Pest megye területén eddig összesen 737 munkáltató 2 491 munkavállalójára vonatkozóan ellenőrizték a munkaügyi jogszabályok betartását. Az ellenőrzött munkavállalók közül 1 243 személyt foglalkoztattak feketén, illetve a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok megsértésével. Ezért 91 millió forint bírság kiszabása várható.