Kivonult az ellenzék az egészségügyi bizottság üléséről

Vágólapra másolva!
Kivonult a Fidesz és a KNDP az egészségügyi bizottság csütörtöki üléséről, amelyen az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényhez benyújtott módosításokat kellett volna megvitatni. Mikola István szerint későn kapták meg a bizottsági anyagot, így akarja az ellenzéket lehetetlen helyzetbe hozni a kormányzat.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a KNDP képviselői kivonultak az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának csütörtöki budapesti üléséről. Mielőtt elkezdődött volna az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosítások megvitatása, Mikola István, a testület fideszes alelnöke bejelentette: mivel csak közvetlenül az ülésre került a képviselők elé a módosító indítványköteg, azt nem tudták áttanulmányozni.

"A kormány olyan helyzetet teremtett ezzel, amelyben a bizottságnak csak statisztaszerep jut, az ellenzéket pedig lehetetlen helyzetbe hozza - fogalmazott Mikola, hozzátéve, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozzák a törvény hatályba lépését.

Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke a leghatározottabban visszautasította a Fidesz "fenyegetését", mint mondta, egy ilyen nagy törvényhez természetes, hogy sok módosító indítvány érkezik. A szocialista Garai István elsősorban azon háborodott fel, hogy a fideszes bizottsági alelnök "kutyakomédiának" nevezte a kormányoldal eljárását.

Csáky András, a bizottság egyetlen MDF-es képviselője egyetértett a Mikoláék álláspontjával, ugyanakkor megjegyezte: azért választották képviselőnek, hogy részt vegyen a bizottsági munkában. Bár szerinte is kétséges, "tudjuk-e egyáltalán, hogy milyen törvényről, miről folyik a tárgyalás", de ez már a kormány felelőssége. A tényleges bizottsági munka megkezdése előtt a fideszes Horváth Zsolt bejelentette, hogy szó szerint ismét benyújtotta az MSZP képviselője, Tóth Károly által a napokban visszavont, a vizitdíj és kórházi napidíj eltörléséről szóló javaslatát, amelyről a bizottság szavazni fog.